Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
30. mája 2024 o 17:10
Čas čítania 0:52

PREHĽAD: Na Slovensku otvorili ďalší samozber jahôd. Pri zbere môžeš poriadne ušetriť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

So samozberom jahôd začali tento rok v Tekovskej Breznici skôr ako zvyčajne.

Skorý nástup tohtoročnej jari sa podpísal aj pod skoršie otvorenie samozberu jahôd v tekovských sadoch spoločnosti Amazonit. Na jahodovej plantáži s výmerou 2,8 hektára v Tekovskej Breznici prebieha samozber jahôd od polovice mája, čo je približne o tri týždne skôr ako zvyčajne. Jahody si môžeš nazbierať za 3,20 eura/kg alebo si ich môžeš kúpiť za 6 eur/kg.

Konateľ spoločnosti Marek Šály uviedol, že tohtoročná úroda je štandardná. „Mali sme aj mrazy, ale dokázali sme to celé prikryť, čiže sme to ochránili proti mrazom,“ skonštatoval s tým, že jahodám neublížilo ani daždivejšie májové počasie. Keďže je plantáž situovaná v mierne svahovitom teréne, všetka prebytočná voda stečie podľa neho preč.

Záujem zo strany zákazníkov podľa konateľa spoločnosti stále pretrváva. Samozber prebieha  v približne trojdňových intervaloch. Po samozbere, keď plantáž ľudia vyzbierajú podľa Šályho takpovediac do zelena, nechávajú dva-tri dni jahody dozrieť, aby ich bolo dostatok na ďalší zber. Pozri si prehľad cien slovenských jahodovísk.

Predávať budú aj marhule

Novinkou v sadoch sú tento rok marhule, ich predaj na objednávku začnú v júni. Keďže ide o prvú úrodu, nebude ich podľa Šályho veľa. Naopak, s veľmi dobrou úrodou počítajú v jablkovom sade. „Jablká sú v plnej sile. Úroda je veľmi pekná, tento rok bude veľmi dobrý kaliber, kvalitná úroda. Tieto májové dažde pomáhajú stromom a očakávame veľmi dobrú úrodu,“ poznamenal Šály.

jahody
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia