Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
3. júna 2024 o 11:09
Čas čítania 0:43

Hladina vody v Dunaji výrazne vzrástla. Nemecké mestá hlásia stav katastrofy, hladina sa zvýšila aj v Bratislave

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Vo viacerých nemeckých lokalitách hlásia masívne záplavy, hladina sa zvýšila aj v našom hlavnom meste.

  • Hladina vody v Dunaji mimoriadne vzrástla, na území Nemecka spôsobila povodne, ktoré sa rapídne zhoršujú, informuje nemecký Bild.
  • Voda z riek a potokov zaplavila celé mestá, väčšina týchto riek sa vlieva do Dunaja. 
  • Hladina Dunaja stúpla aj v Bratislave. Cez víkend dosahovala výšku 490 centimetrov, dnes ráno o 6.00 h mala už 644 centimetrov.
  • Pri 650 cm ide o prekročenie 1. povodňového stupňa, upozorňuje iMeteo.sk.

Prečo je to dôležité: Európu zasiahli silné lejaky a sprievodné javy. Výnimkou nie je ani Slovensko. Posledné obdobie zaznamenalo záplavy na našom území viacero lokalít. 

Širší kontext: Viaceré okresy a mestá v Bavorsku vyhlásili stav katastrofy. Hladina vody v bavorskom meste Regensburg dosiahla na meracom mieste v skorých ranných hodinách 5,80 metra. Bavorská protipovodňová spravodajská služba hlásila o 7.00 h zvýšenie hladiny na 5,90 metra. Minulý utorok bola napríklad priemerná hodnota výšky hladiny okolo 2,70 metra.

Voda v Dunaji stúpla aj v bratislavskej časti. Dnes ráno o 6.00 h mala už 644 centimetrov, uvádza Danube portal. Od prekročenia 1. povodňového stupňa tak chýba už len 6 centimetrov.

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články:

31. mája 2024 o 17:48 Čas čítania 0:38 VIDEO: Masívny dážď paralyzoval celú obec pri Trenčíne. Platí 3. stupeň povodňovej aktivity, voda napáchala obrovské škody VIDEO: Masívny dážď paralyzoval celú obec pri Trenčíne. Platí 3. stupeň povodňovej aktivity, voda napáchala obrovské škody
28. mája 2024 o 7:37 Čas čítania 0:30 VIDEO: Žilinu zaplavila voda a zasiahli krúpy. Mestom sa prevalili silné dažde VIDEO: Žilinu zaplavila voda a zasiahli krúpy. Mestom sa prevalili silné dažde
2. júna 2024 o 9:15 Čas čítania 0:28 Odtrhnuté strechy, vyvalený elektrický stĺp či stromy. Včerajšie silné búrky napáchali na východe Slovenska obrovské škody Odtrhnuté strechy, vyvalený elektrický stĺp či stromy. Včerajšie silné búrky napáchali na východe Slovenska obrovské škody
záplavy , nemecko , búrky, voda , lejaky
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia