Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
11. júna 2024 o 14:15
Čas čítania 0:48

Ministerstvo kultúry plánuje zmeniť financovanie cirkví. Po novom by si mohli prilepšiť o milióny eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Cirkvi na Slovensku by si mohli od roku 2025 prilepšiť o milióny eur.

  • Ministerstvo kultúry predložilo novelu zákona, ktorý by mal zmeniť financovanie cirkví na Slovensku. Po novom by si náboženské spoločnosti a cirkvi prilepšili o milióny eur, upozorňuje oPeniazoch.sk.
  • Cirkvi by si v roku 2025 prilepšili o viac ako 9 miliónov eur, v roku 2026 o viac ako 15 miliónov eur a v roku 2027 o takmer 26 miliónov eur.
  • Po schválení by novela nadobudla účinnosť od 1. januára 2025.

Prečo je to dôležité: Otázka financovania cirkví je citlivá a môže vyvolať širokú verejnú diskusiu o úlohe náboženstva v spoločnosti, vo vzťahu medzi štátom a cirkvou, ako aj o spravodlivosti a rovnosti financovania rôznych náboženských spoločností.

Citát: „Novelou zákona sa zjednoduší výpočet príspevku štátu pre cirkvi a zabezpečí sa lepšia predvídateľnosť a transparentnosť. Výpočet výšky príspevku štátu sa navrhuje naviazať na mieru rastu minimálnej mzdy. Predkladaný návrh počíta aj s jednorazovým navýšením príspevku v roku 2025, ktorý odráža prudký nárast minimálnej mzdy v porovnaní s rastom príspevku štátu od roku 2019,“ informujú v predkladacej správe.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Širší kontext: Príspevok by sa mal zvyšovať každý rok o 1,1 násobku sumy medziročného navýšenia príspevku štátu na rozpočtovaný rok podľa miery medziročného rastu sumy minimálnej mzdy. Výška príspevku by sa navýšila, aj keby počet veriacich vzrástol o viac ako 10 percent.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia