Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
11. júna 2024 o 15:31
Čas čítania 0:55

V Žiline vyhlásili mimoriadnu situáciu. Z návesu kamióna vytiekla na vozovku neznáma žltá kvapalina

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Mesto Žilina vyhlásilo pre haváriu kamióna mimoriadnu situáciu.

  • Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu z dôvodu havárie kamióna a úniku nebezpečnej látky.
  • Z návesu kamióna s ukrajinským evidenčným číslom vytiekla na Košickej ulici neznáma žltá kvapalina.
  • Unikajúcu kvapalinu zasahujúce zložky zachytávali do zberných vaní a pomocou čerpadiel na nebezpečné látky ju ďalej prečerpávali do barelov v zásahových vozidlách.

Prečo je to dôležité: Nebezpečná látka môže ohroziť život, zdravie, kontaminovať pôdu, vodné zdroje a ovzdušie, čo môže mať dlhodobé negatívne dôsledky na životné prostredie a ekosystémy v okolí miesta havárie.

Citát: „Z dôvodu úniku nebezpečnej látky z pretrhnutého obalu na návese kamióna vyhlásilo mesto v pondelok mimoriadnu situáciu. Unikajúca kvapalina mohla ohroziť život, zdravie a majetok,“ vysvetlil vedúci oddelenia krízového riadenia a bezpečnosti Mestského úradu v Žiline Lukáš Čerňava.

Širší kontext: V prepravných dokumentoch vodiča bola neznáma látka špecifikovaná ako technický olej s hmotnosťou 21,7 tony.

V rámci opatrení vydalo mesto príkazy na vykonanie záchranných prác pre spoločnosti zabezpečujúce zberné barely, ich prepravu, poskytnutie súčinnosti pri prečerpávaní, odvozu a uskladnenia látky. „Zasahujúcim zložkám sa podarilo prečerpať objem 19,8 tony prevážaných v návese,“ vyčíslil Čerňava.


Hovorkyňa Žiliny Zuzana Ondrášová zároveň potvrdila, že aktuálne podali trestné konanie vo veci následkov na životné prostredie a identifikácie rozsahu majetkovej ujmy. Inšpekcia životného prostredia vyhodnocuje odobraté vzorky z rieky Váh.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Prečerpaný materiál je podľa Ondrášovej uskladnený pod colným dohľadom finančnej správy. V rámci správneho konania sa čaká na vyjadrenie majiteľa vo veci ďalšieho nakladania s ním.

ZILINA
Zdroj: Google maps
Domov
Zdieľať
Diskusia