Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
12. júna 2024 o 16:07
Čas čítania 1:08

Bývanie aj doživotný plat. Toto chce vláda pre premiéra aj predsedu vlády, ktorý splní špeciálnu podmienku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Traja najvyšší ústavní činitelia by mali mať právo na nehnuteľnosť.

  • Prezident, predseda Národnej rady SR a premiér by mali mať priznané právo na primerane vybavenú nehnuteľnosť. Šéf parlamentu a predseda vlády, ktorí budú vo funkcii dve volebné obdobia, by zároveň mali mať právo na doživotný plat.
  • Ubytovanie pre troch najvyšších ústavných činiteľov by mal zabezpečovať rezort vnútra. Pri zabezpečovaní ubytovania by sa okrem úžitkových a protokolárnych funkcií mal klásť veľký dôraz aj na ochrannú funkciu ubytovania.
  • Právo na doživotný plat by sa malo realizovať s dvomi výnimkami. Prvou je prípad, ak osoba začne vykonávať inú ústavnú funkciu. Druhým prípadom je odsúdenie za úmyselný trestný čin, ktoré z dôvodu závažnosti konania znamená zánik práva na doživotný plat, vysvetlilo.
  • V návrhu bezpečnostných opatrení lex atentát vláda chce, aby sa ochrana poskytovala aj všetkým predsedom politických strán a hnutí, ktoré v ostatných voľbách získali zastúpenie v NR SR. Ochranu by mal mať aj generálny prokurátor a predseda Ústavného súdu SR.

Prečo je to dôležité: Po atentáte na Roberta Fica chce vláda zlepšiť bezpečnostné opatrenia na Slovensku. Najvyšší ústavní činitelia potrebujú podľa koalície ochranu. Doživotný plat má mať predseda vlády a parlamentu pre zásadnú angažovanosť vo verejnom priestore a aj pre určitý status s tým nevyhnutne spojený po skončení.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Citát: „Ak ministerstvo vnútra vyhodnotí, že z ubytovaní, ktoré prichádzajú do úvahy, nejaké konkrétne vyhovuje bezpečnostným požiadavkám, bude ústavný činiteľ z dôvodu ochrany povinný takéto ubytovanie využívať,“ informoval rezort obrany.

Širší kontext: Vláda v stredu schválila návrh zákona, takzvaný lex atentát, ktorý má riešiť niektoré opatrenia na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR. Zároveň odporučila parlamentu prerokovať ho v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o reakciu na atentát na premiéra Roberta Fica. V rámci zákona by sa malo obmedziť aj konanie zhromaždení.

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články:

12. júna 2024 o 14:51 Čas čítania 0:54 Vláda schválila návrh bezpečnostných opatrení lex atentát: politici chcú obmedziť zhromaždenia, budú platiť prísne obmedzenia Vláda schválila návrh bezpečnostných opatrení lex atentát: politici chcú obmedziť zhromaždenia, budú platiť prísne obmedzenia
11. júna 2024 o 13:37 Čas čítania 0:41 Doživotný plat, auto a ochranka. Koalícia chce po atentáte zvýhodniť predsedu vlády aj parlamentu, toto sú detaily Doživotný plat, auto a ochranka. Koalícia chce po atentáte zvýhodniť predsedu vlády aj parlamentu, toto sú detaily
10. júna 2024 o 15:54 Čas čítania 0:18 Šéf prievidzskej polície končí. Odvolali ho pár dní po atentáte, o dôvode mlčia Šéf prievidzskej polície končí. Odvolali ho pár dní po atentáte, o dôvode mlčia
Domov
Zdieľať
Diskusia