Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
TASR
13. júna 2024 o 21:12
Čas čítania 0:35

NATO schválilo novú pomoc pre Ukrajinu. Misia bude zameraná na výcvik a bezpečnosť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

NATO schválilo misiu zameranú na výcvik a bezpečnostnú pomoc Ukrajine.

Členské krajiny Severoatlantickej aliancie údajne vo štvrtok schválili misiu zameranú na výcvik a bezpečnostnú pomoc Ukrajine. Informuje o tom agentúra DPA odvolávajúca sa na vyjadrenia nemenovaných predstaviteľov NATO.

Misia nazvaná Bezpečnostná pomoc a výcvik NATO pre Ukrajinu (NSATU) by predstavovala prvé poskytnutie takejto pomoci Kyjevu v rámci oficiálnych štruktúr NATO. Doteraz členské krajiny Aliancie koordinovali pomoc prostredníctvom svojej neformálnej Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny vedenej Spojenými štátmi.

Takýto presun zodpovednosti je jedným z prvkov rozsiahlejšieho diskutovaného návrhu, aby spojenci NATO prijali určitý dlhodobý záväzok týkajúci sa podpory pre Ukrajinu.
Štvrtková dohoda neobsahuje podľa zdrojov agentúry DPA nijaké konkrétne finančné záväzky. Stanovuje však, že spoločnú pomoc bude prinajmenšom koordinovať samotné NATO.

Stoltenberg žiada pre Ukrajinu 40 miliárd eur ročne 

DPA pripomína, že generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na májovom stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO v Prahe žiadal, aby sa spojenci zaviazali k tomu, že Ukrajine poskytnú každoročne aspoň 40 miliárd eur.

zelenskyj
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia