Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
14. júna 2024 o 9:07
Čas čítania 0:38

Prezident Macron sa chystá okúpať v rieke Seina. Ľudia pomocou AI vytvorili jeho podobizeň vo výkaloch a v odpadkoch

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Emmanuel Macron chce spoločne so starostkou Paríža Anne Hidalgovou plávať v rieke Seina. Ľudia na sociálnych sieťach šíria fotografie vytvorené umelou inteligenciou, ktorá zachytáva, ako by mala plavba prezidenta vyzerať.

  • Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce vykonať demonštratívnu plavbu v rieke Seina. Gestom chce dokázať, že rieka je dostatočne čistá na to, aby ju mohli športovci využiť počas olympijských hier, ktoré sa budú konať v Paríži.
  • Do rieky sa ponorí aj starostka Paríža Anne Hidalgová, informuje Le Monde.
  • Kritici prezidenta vyzývajú ľudí, aby v deň, keď pôjde plávať do rieky, vykonali veľkú potrebu priamo do vody. 

Prečo je to dôležité: Pre prezidenta Macrona a starostku Paríža Anne Hidalgovú ide o politické gesto, ktoré ukazuje ich odhodlanie zlepšiť infraštruktúru a environmentálne podmienky v meste. Takéto verejné gestá môžu posilniť ich politickú podporu, no kritici ich označujú za populistické.

Širší kontext: Kúpanie v rieke Seina je viac ako sto rokov zakázané v dôsledku veľkého znečistenia. Francúzska vláda investovala v priebehu posledných rokov sto miliónov eur, aby situáciu zlepšila. Išlo najmä o modernizáciu čističiek či napojenie budov na kanalizáciu, namiesto toho, aby odpad vypúšťali do vody. 

Domov
Zdieľať
Diskusia