Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
redakcia
26. júna 2024 o 19:47
Čas čítania 1:51

Poverený šéf SIS Gašpar rekonštruoval dom bez stavebného povolenia, ukázalo sa to až po otázkach ICJK

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby, ktorý ju aj riadi, Pavol Gašpar, býva v zrekonštruovanom dome v nitrianskej časti Zobor.

Autorom článku je Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Refresher ho publikuje v rámci spolupráce a so súhlasom.

Syn poslanca Smeru a exprezidenta polície Tibora Gašpara rekonštrukciu robil bez platného stavebného povolenia a teraz sa snaží stavbu spätne zlegalizovať. O luxusný dom v lukratívnej časti Nitry, ktorý vlastní s manželkou, sa ICJK začalo zaujímať po tom, čo nastúpil na vysoký post v tajnej službe. Mesto Nitra na základe otázok ICJK vykonalo stavebný dozor, ktorý zistil porušenie zákona.

Investigatívne centrum Jána Kuciaka sa v marci tohto roku snažilo preveriť niektoré majetky Pavla Gašpara. Ten od 7. marca 2024 vedie Slovenskú informačnú službu (SIS) ako námestník s kompetenciami riaditeľa a v týchto dňoch sa očakáva aj rozhodnutie prezidenta Petra Pellegriniho, či ho menuje do funkcie riaditeľa.

Pavol Gašpar nemá z minulosti pracovné skúsenosti na významných vedúcich pozíciách. Podľa životopisu nepracoval ani na pozíciách, kde by zjavne nadpriemerne zarábal. Preto od nástupu do funkcie čelí otázkam o majetkoch, najmä nehnuteľnostiach.

gaspar
Zdroj: TASR / Martin Baumann

V majetkovom priznaní uvádza rodinný dom – chalupu – so záhradami v Banskej Hodruši neďaleko Banskej Štiavnice, rodinný dom so záhradou v nitrianskej časti Horné Krškany, byt a garáž blízko centra Nitry a nakoniec aj záhradu a ďalší rodinný dom v Nitre v mestskej časti Zobor, ktorý spoluvlastní s manželkou a v uplynulých rokoch prešiel rozsiahlou prestavbou.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Keď sa reportéri Denníka N Gašpara v marci 2024 pýtali, odkiaľ mal peniaze na všetky tieto nehnuteľnosti, odpovedal: „Som si na ne asi zarobil, nie?“ Podľa odhadov Nadácie Zastavme korupciu mohla byť ich hodnota v čase, keď ich Gašpar kupoval, od 415- do 455-tisíc eur. Hypotékou je zaťažený iba byt v Nitre, všetky ostatné domy sú bez ťarchy. Samotná prerábka domu v časti Zobor mohla podľa odhadov Nadácie Zastavme korupciu stáť ďalších približne 200-tisíc eur. Práve túto prerábku podľa zistení ICJK vykonal načierno.

Po otázkach ICJK mesto Nitra v máji tohto roka zistilo, že dom v nitrianskej časti Zobor zrekonštruovali Gašparovci bez platného stavebného povolenia. Bez príslušného súhlasu k domu pristavili aj záhradný domček a bazén. Dnes sa snažia stavbu spätne zlegalizovať vďaka novinke, ktorú do zákona presadila súčasná vláda.

icjk
Zdroj: Google Earth

Pavol Gašpar dlhodobo odmieta novinárom vysvetliť, odkiaľ mal na svoje nehnuteľnosti peniaze. Podľa prepočtov Nadácie Zastavme korupciu si na ne vo svojich oficiálnych zamestnaniach zarobiť nemohol, ani keby bol odkladal 100 percent svojho príjmu.

Od roku 2019 bol advokátom a podnikal. Výšku jeho príjmov v tomto čase nepoznáme, no väčšinu nehnuteľností nadobudol ešte predtým, keď pracoval ako policajt „čakateľ“, vyšetrovateľ či vyšší súdny úradník na Okresnom súde Nitra.

Po roku 2019, keď už bol advokátom a jedným z jeho klientov bol napríklad aj Norbert Bödör, k jeho majetku pribudla iba chalupa v Banskej Hodruši a zafinancoval prerábku domu v časti Zobor. Pavol Gašpar nijako nereagoval ani na naše otázky, prečo túto rozsiahlu a nákladnú rekonštrukciu vykonal načierno.

Článok má pokračovanie, ktoré si môžeš prečítať na webe ICJK.
Domov
Zdieľať
Diskusia