Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
8. júla 2024 o 11:57
Čas čítania 0:46

MAPA VÝSKYTU HÚB: Slováci označili konkrétne miesta, kde ich aj napriek suchu nazbieraš najviac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Portál nahuby.sk pravidelne zverejňuje aktuálne informácie o výskyte húb na našom území.

  • Aktuálne horúčavy a tropické teploty ovplyvnili aj rast húb v slovenských lesoch. Používatelia portálu nahuby.sk hlásia, že huby nerastú v dôsledku sucha.
  • Najpriaznivejšia situácia je na strede a východe Slovenska. Hubári nachádzajú najmä kuriatka a kozáky. 
  • Najhoršia situácia je na západe krajiny. Nadšenci hubárčenia informujú, že huby v tejto oblasti nerastú. 

Prečo je to dôležité: Portál poskytuje aktuálne informácie o výskyte rôznych druhov húb, čo pomáha hubárom nájsť najlepšie miesta na zber húb. To zvyšuje úspešnosť a efektivitu ich hľadania. Informácie o sezónnosti jednotlivých druhov húb môžu pomôcť hubárom plánovať svoje výlety a optimalizovať čas strávený v lese.

Citát: „Už skončili aj kuriatka. Za týždeň nič nepodrástli a začali vyschýnať. Zrejme bude prestávka,“ informuje používateľ portálu, ktorý hubárčil v okolí Banskej Bystrice. 

Širší kontext: Mapa obsahuje informácie, ktoré umožnia získať prehľad o aktuálnom raste húb po celom Slovensku. Používatelia môžu pridávať fotografie a stručné opisy aktuálnej situácie vo svojom kraji alebo na mieste, kde hubárčili.

Stránka taktiež poskytuje informácie o rastúcich druhoch húb, ich stručnú identifikáciu a opis, ale aj poradňu a recepty. Interaktívna mapa zobrazuje dve farby, a to červenú a zelenú. Červená farba znamená počet hlásení od hubárov a zelená rast húb.

Anketa:
Chodíš zbierať huby?
Áno, pravidelne.
Raz za čas.
Hubárčiť nechodím.
Áno, pravidelne.
37 %
Raz za čas.
54 %
Hubárčiť nechodím.
10 %
nahuby.sk
Zdroj: nahuby.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia