Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
9. júla 2024 o 11:02
Čas čítania 0:46

Polícia upozorňuje na staronový trik podvodníkov. Vymenili len mená falošných policajtov a údajných firiem

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Polícia varuje pred podvodníkmi, ktorí na okradnutie ľudí využívajú staronové techniky.

  • Polícia upozorňuje na falošné predvolania a údajné obvinenia, ktoré zneužívajú logo Policajného zboru alebo medzinárodných policajných organizácií.
  • Podvodníci využívajú starý trik, menia iba údajné trestné činy, ktoré ľudia mali „spáchať“. Taktiež menia aj mená policajných funkcionárov.

Prečo je to dôležité: Upozorňovaním na podobné prípady môžeme pomôcť znížiť riziko podvodov. Eliminujeme možné situácie, v ktorých by ľudia mohli naletieť podvodníkom a prísť o svoje peniaze či osobné údaje.

Širší kontext: Podvodníci najprv zašlú predvolanie alebo obvinenie, kde sa budú vyhrážať súdom a trestom za údajný závažný trestný čin, väčšinou v súvislosti so šírením detskej pornografie. Človek má reagovať čo najskôr, inak bude zatknutý a ešte dostane aj vysokú pokutu. Ak im ľudia odpíšu, postupne ich spracujú tak, aby im zaplatili prevodom na účet, alebo od nich rovno vytiahnu platobné údaje.  

Polícia v súvislosti s podvodom odporúča: 

  • Zablokovať odosielateľa, aby takého správy neposielal a nespamoval schránku.
  • Neklikať na prílohu, neotvárať ju ani nesťahovať. Môže totiž obsahovať vírus, ktorý môže infiltrovať zariadenie.
  • Neodpisovať a nikdy neposielať peniaze, ak ľudí podvodníci požiadajú o platbu v súvislosti s takýmto predvolaním.
  • Ak už človek poslal podvodníkom aj údaje z karty, policajti odporúčajú urýchlene kontaktovať banku a danú kartu zablokovať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia