Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
12. júla 2024 o 9:02
Čas čítania 0:50

Peter Pellegrini vo Washingtone: Slovensko je ochotné prispieť Ukrajine viac ako 100 miliónov eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

SR je pripravená prispieť na balík pomoci Ukrajine sumou 105 miliónov eur.

  • Prezident Peter Pellegrini uviedol, že Slovensko je ochotné a pripravené podporiť vytvorenie nového finančného balíka Severoatlantickej aliancie na pomoc Ukrajine.
  • Znamenalo by to navýšenie príspevku SR o takmer 105 miliónov eur. Podmienkou je, že si túto sumu môže započítať do výdavkov na obranu pri posudzovaní ich plnenia na úrovni minimálne 2 % hrubého domáceho produktu.

Prečo je to dôležité: Finančná podpora umožňuje poskytovať humanitárnu pomoc, ako sú potraviny, lekárska starostlivosť, útočisko a základné služby pre ľudí postihnutých konfliktom.

Citát: „Vo svojom vystúpení som deklaroval ochotu a pripravenosť Slovenska podporiť vytvorenie nového finančného balíka pod gesciou NATO, do ktorého Slovensko bude musieť prispieť v sume blížiacej sa 105 miliónom eur. S tým však, že Slovensko môže do tejto sumy započítať akékoľvek aktivity, ktoré slovenská vláda alebo ministerstvo obrany vo vzťahu k Ukrajine a vo vzťahu k NATO vykonáva alebo bude vykonávať,“ vyhlásil na tlačovej konferencii v hlavnom meste USA.


Širší kontext: Hlava štátu sa v týchto dňoch zúčastňuje na samite NATO vo Washingtone spolu s ministrom obrany Robertom Kaliňákom a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Jurajom Blanárom (obidvaja Smer-SD). Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ešte minulý týždeň potvrdil, že NATO v roku 2025 poskytne Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 40 miliárd eur.

Prečítaj si aj tieto články: 

11. júla 2024 o 8:59 Čas čítania 1:00 Prezident Pellegrini sa stretol so Zelenským. Preberali ruský útok na detskú nemocnicu aj zbrojenie Prezident Pellegrini sa stretol so Zelenským. Preberali ruský útok na detskú nemocnicu aj zbrojenie
28. júna 2024 o 17:05 Čas čítania 0:57 Pellegrini by chcel od spojencov NATO obranné systémy. Tie by nás podľa prezidenta bránili pred útokom tretej strany Pellegrini by chcel od spojencov NATO obranné systémy. Tie by nás podľa prezidenta bránili pred útokom tretej strany
25. júna 2024 o 18:26 Čas čítania 0:28 VIDEO: Prezident Peter Pellegrini vystúpil na folklórnom festivale. Nahnevaný dav ho vypískal a kričal „fuj“ VIDEO: Prezident Peter Pellegrini vystúpil na folklórnom festivale. Nahnevaný dav ho vypískal a kričal „fuj“
Domov
Zdieľať
Diskusia