Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
14. júla 2024 o 8:44
Čas čítania 0:39

Rusko varuje, že namieri svoje rakety na európske metropoly. Kremľu sa nepáči, že budú mať rakety od USA

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rusko tvrdí, že európske štáty by sa prijatím rakiet USA mohli vystaviť riziku.

  • Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov varoval, že európske krajiny by sa vystavili riziku, ak by prijali umiestnenie amerických rakiet dlhého doletu na svojom území.
  • Peskov tvrdí, že Rusko by totiž mohlo namieriť svoje rakety na ich hlavné mestá, čím by sa zopakovala konfrontácia z obdobia studenej vojny.

Prečo je to zaujímavé: Peskov spomína obdobie studenej vojny, ktorá sa skončila rozpadom Sovietskeho zväzu. Tvrdí však, že sa podobná situácia môže zopakovať aj tentoraz, keď Rusko namieri svoje rakety na európske metropoly.


Citát: „Máme dostatočnú kapacitu na zastavenie týchto rakiet, ale potenciálnymi obeťami sú metropoly týchto krajín,“ citovala ho AFP.

Širší kontext: Berlín a Washington tento týždeň pred summitom NATO oznámili dohodu o umiestnení amerických riadených striel typu Tomahawk a ďalších zbraní dlhého dosahu na území Nemecka od roku 2026. Predstavitelia oboch krajín to označili za odstrašujúci prostriedok.


Moskva toto rozhodnutie kritizovala a obvinila Washington, že podniká krok k novej studenej vojne a priamej účasti na konflikte na Ukrajine.

Prečítaj si aj tieto články: 

11. júla 2024 o 20:02 Čas čítania 0:38 Rusko plánovalo zavraždiť šéfa nemeckej zbrojovky, píše CNN. Tá vyrába muníciu a vojenské vozidlá pre Ukrajinu Rusko plánovalo zavraždiť šéfa nemeckej zbrojovky, píše CNN. Tá vyrába muníciu a vojenské vozidlá pre Ukrajinu
10. júla 2024 o 20:01 Čas čítania 1:01 Poľská armáda sa musí pripraviť na plnohodnotný konflikt, tvrdí generál. Plánujú navýšenie ozbrojených síl až o 58 % Poľská armáda sa musí pripraviť na plnohodnotný konflikt, tvrdí generál. Plánujú navýšenie ozbrojených síl až o 58 %
9. júla 2024 o 18:40 Čas čítania 0:30 Kremeľ ide po manželke zosnulého Navaľného. Vydali na ňu zatykač, situácia sa vyostruje Kremeľ ide po manželke zosnulého Navaľného. Vydali na ňu zatykač, situácia sa vyostruje
Domov
Zdieľať
Diskusia