Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
15. júla 2024 o 19:20
Čas čítania 0:51

Kľúčovej psychologickej pomoci na Slovensku hrozí veľká strata. Štát znížil finančné zdroje organizácii IPčko

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V IPčku už teraz nestíhajú a pre finančnú situáciu musia navyše znižovať stavy.

  • Krízovým centrám organizácie IPčko.sk v Banskej Bystrici, Trenčíne a Prešove hrozí od septembra zatvorenie.

  • Organizácia bude musieť zároveň prepustiť 17 psychológov.

  • Riaditeľ IPčka Marek Madro na tlačovej besede uviedol, že tento rok sa množstvo štátnych zdrojov, ktoré združenie potrebuje na prevádzku, citeľne znížilo.

  • Organizácia spustila online darcovskú kampaň Hľadáme ťa, ktorou chce svoju finančnú situáciu stabilizovať. V kampani apeluje na ľudí, aby sa stali pravidelnými darcami

Prečo je todôležité: Centrá IPčka poskytujú kľúčovú pomoc v oblasti duševného zdravia, ktorá je na Slovensku už teraz nedostatočne pokrytá.

Citát: „Obmedzili sme naše náklady, šetrili na prevádzke a škrtali, kde sa dalo. Hľadali sme pomoc u štátu, na samosprávach, u županov a v rôznych iných inštitúciách. Niektoré centrá sa nám podarilo zastabilizovať, ale na to, aby sme pomoc poskytovali tak ako doteraz, to zatiaľ nestačilo,“ vysvetľoval riaditeľ IPčka Marek Madro.  

Širší kontext: Madro uviedol, že IPčko robí 12 rokov prácu, ktorú iní buď nerobia, alebo nestíhajú robiť. Podľa jeho slov organizácia nahrádza štát pri rôznych službách starostlivosti o duševné zdravie. Zároveň ozrejmil, že Slovensko má nedostatok odborníkov na duševné zdravie a čakacie lehoty u psychológov sú podľa neho obrovské.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Aj keď za prvý polrok aktuálneho roku psychológovia v poradni odpovedali na viac ako 82-tisíc volaní o pomoc, stíhajú reagovať len na každú desiatu žiadosť o krízovú psychologickú pomoc. 

Domov
Zdieľať
Diskusia