Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
17. júla 2024 o 18:25
Čas čítania 0:50

Východ krajiny bojuje s vírusovým ochorením. Situácia je kritická aj na detskom infekčnom, pre deti už nemajú voľné lôžka

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zvýšený počet hospitalizovaných v súvislosti s výskytom hepatitídy typu A evidujú aj nemocnice v Prešove.

  • Detská fakultná nemocnica (DFN) v Košiciach eviduje v súčasnosti 19 hospitalizovaných detí s hepatitídou typu A.
  • Vzhľadom na počet lôžok na infekčnom oddelení je kapacita naplnená a príjem iných infekčných diagnóz výrazne limitovaný.
  • Na detskom infekčnom oddelení DFN je aktuálne hospitalizovaných 23 detí.

Prečo je to dôležité: Preťaženie zdravotníckych zariadení je závažné, pretože obmedzuje schopnosť poskytovať potrebnú zdravotnú starostlivosť všetkým pacientom, čo môže viesť k zhoršeniam zdravotného stavu.

Širší kontext: V košickej detskej fakultnej nemocnici zaznamenali v poslednom období aj nárast počtu detských pacientov s tuberkulózou. Z 23 hospitalizovaných detí má 19 z nich diagnózu hepatitídy typu A. Hospitalizovaní sú aj 4 detskí pacienti so závažnou formou tuberkulózy.  

 
Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice v súčasnosti eviduje na Klinike infektológie a cestovnej medicíny hospitalizovaných piatich pacientov so žltačkou. „Ide o sporadický výskyt tohto ochorenia v danom období, títo pacienti nepochádzajú z endemických lokalít,“ uviedla pre hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.


Zvýšený počet hospitalizovaných v súvislosti s výskytom hepatitídy typu A eviduje aj Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove či michalovská nemocnica, ktorým dochádzajú kapacity. Ministerstvo zdravotníctva SR uviedlo, že sa o situáciu v súvislosti s výskytom žltačky v Prešovskom kraji zaujíma a je plne súčinné.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články: 

15. júla 2024 o 15:40 Čas čítania 1:00 Na východe Slovenska je kritická epidemiologická situácia. Prešovskej nemocnici došli voľné lôžka Na východe Slovenska je kritická epidemiologická situácia. Prešovskej nemocnici došli voľné lôžka
6. júla 2024 o 16:54 Čas čítania 0:48 27-ročná Anna sa sťažovala na veľké bolesti, z nemocnice ju poslali domov. Na druhý deň sa ukázalo, že má zápal slepého čreva 27-ročná Anna sa sťažovala na veľké bolesti, z nemocnice ju poslali domov. Na druhý deň sa ukázalo, že má zápal slepého čreva
1. júla 2024 o 10:17 Čas čítania 0:39 ZOZNAM: Ministerstvo zdravotníctva zrušilo 10 detských pohotovostí. Menia sa aj ordinačné hodiny ZOZNAM: Ministerstvo zdravotníctva zrušilo 10 detských pohotovostí. Menia sa aj ordinačné hodiny
Domov
Zdieľať
Diskusia