Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
15. júla 2024 o 15:40
Čas čítania 1:00

Na východe Slovenska je kritická epidemiologická situácia. Prešovskej nemocnici došli voľné lôžka

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Žltačka dokáže veľmi ľahko vyvolať epidémie, ktoré môžu trvať dlho, keďže inkubačná lehota niekedy dosahuje až 50 dní.

  • Východ krajiny bojuje s kritickou infekčnou epidemiologickou situáciou, ktorú spôsobil vírus hepatitídy typu A.  
  • Prešovskej fakultnej nemocnici došli lôžka pre pacientov so žltačkou, upozorňuje Korzár
  • Nemocnica požiadala o pomoc Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove, aby sa na riešení tejto závažnej situácie podieľali aj ďalšie zdravotnícke zariadenia v regióne.
  • Nemocnica sa obáva, že pacientov nakazených týmto vírusovým ochorením bude pribúdať. 

Prečo je to dôležité: Zvýšené povedomie o epidemickej situácii žltačky na východe krajiny môže podporiť dodržiavanie protiepidemických opatrení a zamedziť ďalšiemu šíreniu vírusového ochorenia. 

Citát:„Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana od vlaňajšej jesene eviduje zvýšený počet pacientov hospitalizovaných v súvislosti s výskytom hepatitídy typu A. Aktuálne je na infekčnom oddelení hospitalizovaných 55 pacientov s touto diagnózou, teda kapacita oddelenia je absolútne naplnená,“ uviedla hovorkyňa prešovskej fakultnej nemocnice Martina Pavliková.

31. augusta 2024 o 12:30 Čas čítania 5:48 Vyskúšala som si tréningy, z ktorých sa internet smeje – bubnovanie aj minitrampolíny. Jediný, kto bol na smiech, som bola ja Vyskúšala som si tréningy, z ktorých sa internet smeje – bubnovanie aj minitrampolíny. Jediný, kto bol na smiech, som bola ja

Širší kontext: V okrese Prešov sa momentálne nachádza 7 aktívnych ohnísk vírusovej hepatitídy typu A. Ešte na konci víkendu evidovali celkovo 50 ochorení. V okrese Sabinov je 58 ochorení vo dvoch ohniskách – Jarovnice a Pečovská Nová Ves. Infikovaných hlásia aj okresy Humenné (11), Bardejov (154) či Michalovce (85). 

Pre znižovanie šírenia hepatitídy typu A je podľa odborníkov kľúčové dodržiavanie nariadeného očkovania vybraným osobám a nastavených protiepidemických opatrení v oblastiach nákazy. Ochorenie sa medzi ľuďmi šíri veľmi ľahko úzkym kontaktom, ale napríklad aj dotykom kontaminovaného predmetu. Chorobou sa môže nakaziť ktokoľvek. Žltačka dokáže veľmi ľahko vyvolať epidémie, ktoré môžu trvať dlho. Inkubačná lehota totiž niekedy dosahuje až 50 dní. 

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články: 

9. júla 2024 o 13:50 Čas čítania 0:28 Zásoby jednej krvnej skupiny sa míňajú rýchlym tempom. Národná transfúzna služba vyzýva ľudí na pomoc Zásoby jednej krvnej skupiny sa míňajú rýchlym tempom. Národná transfúzna služba vyzýva ľudí na pomoc
10. júla 2024 o 11:30 Čas čítania 1:59 Slováci sa opäť spojili pre dobrú vec. V zbierke pre choré deti vyzbierali takmer 80 400 eur Slováci sa opäť spojili pre dobrú vec. V zbierke pre choré deti vyzbierali takmer 80 400 eur
9. júla 2024 o 9:20 Čas čítania 0:42 Ak odtrhneš a zješ neumyté lesné plody, môže to mať mimoriadne nebezpečné trvalé následky. Odborník priblížil detaily Ak odtrhneš a zješ neumyté lesné plody, môže to mať mimoriadne nebezpečné trvalé následky. Odborník priblížil detaily
Domov
Zdieľať
Diskusia