Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
21. júla 2024 o 14:46
Čas čítania 0:39

Rusi poslali stíhačky k americkým lietadlám, aj keď boli v medzinárodnom priestore

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ruské stíhačky údajne zabránili americkým lietadlám v narušení štátnej hranice.

  • Rusko v nedeľu informovalo, že do vzduchu nasadilo stíhačky, aby údajne zabránili americkým bombardérom v narušení štátnej hranice nad Barentsovým morom.
  • Do vzduchu boli vyslané bojové stíhačky MiG-29 a MiG-31. Nad morom sa podľa Moskvy pohybovali dva americké strategické bombardéry B-52H.

Prečo je to dôležité: Prelety nad medzinárodnými vodami, ktoré nepatria žiadnemu štátu, sú štandardným postupom jednotlivých krajín. Americké stíhačky neprekročili hranicu žiadneho štátu, no Rusko aj napriek tomu vyslalo svoje stíhačky. 

Citát:  „Keď sa ruské stíhačky priblížili, strategické bombardéry korigovali svoj letový kurz, vzdialili sa a potom sa otočili smerom od ruskej štátnej hranice,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

Širší kontext: Americká armáda podľa AFP pravidelne vykonáva prelety nad medzinárodnými vodami. Tieto operácie sa podľa Washingtonu uskutočňujú v neutrálnom vzdušnom priestore a v súlade s medzinárodným právom.

Moskva začala na takéto cvičenia v posledných mesiacoch reagovať agresívnejšie. V júni uviedla, že eviduje zvýšený počet amerických dronov nad Čiernym morom, a varovala, že by to mohlo viesť k priamej konfrontácii medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou.

Domov
Zdieľať
Diskusia