Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
23. júla 2024 o 12:30
Čas čítania 0:54

Slovensko bude od roku 2025 schopné ubrániť svoj vzdušný priestor, tvrdí Kaliňák. S obranou nám pomôžu americké stíhačky F-16

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko uzavrelo koncom roka 2018 kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby. Dodanie lietadiel sa pre pandémiu oneskorilo.

  • Tretia slovenská stíhačka F-16 by mala na Slovensko doraziť v októbri. Ďalších päť lietadiel by malo priletieť v roku 2025.
  • Slovensko by tak malo byť od roku 2025 schopné chrániť svoj vzdušný priestor samostatne, bez pomoci susedných krajín, tvrdí minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).
  • Slovensko si v roku 2018 objednalo 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby.

Prečo je to dôležité: Ako člen NATO Slovensko prispieva k kolektívnej obrane a bezpečnosti v rámci Aliancie. Modernizácia leteckých síl a schopnosť samostatne chrániť svoj vzdušný priestor posilňuje kolektívnu bezpečnosť a zodpovednosť v rámci Aliancie.

Citát:„Postupne budeme zavádzať stroje do ochrany nášho vzdušného priestoru, najmä po príchode tretieho v októbri tohto roka. Chcem sa ešte raz poďakovať za ochotu našich susedov, ktorí budú naďalej strážiť naše vzdušné priestory, pretože na plné obsadenie tejto situácie potrebujeme ešte viac lietadiel v priebehu roka 2025,“ povedal minister.

Širší kontext: Kaliňák zároveň deklaroval, že ministerstvo obrany bude robiť všetko pre to, aby bolo schopné v najbližších dvoch rokoch uskladniť aj ďalšie stíhačky.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Na vojenskom letisku v Kuchyni pri Malackách pristáli v pondelok (22. 7.) večer prvé dve slovenské stíhačky F-16. Ide o prvé dve zo 14 lietadiel objednaných v roku 2018. Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Dodanie lietadiel sa pre pandémiu oneskorilo.

Prečítaj si aj tieto články:

19. júla 2024 o 12:14 Čas čítania 0:29 Na Slovensko priletia prvé dve americké stíhačky. Na slávnostnom ceremoniáli ich privítajú Fico, Kaliňák aj Pellegrini Na Slovensko priletia prvé dve americké stíhačky. Na slávnostnom ceremoniáli ich privítajú Fico, Kaliňák aj Pellegrini
7. septembra 2023 o 11:15 Čas čítania 0:54 FOTO: Takto vyzerá prvá slovenská stíhačka F-16. Už nesie znak nášho letectva, na odhalení sa zúčastnili aj piloti FOTO: Takto vyzerá prvá slovenská stíhačka F-16. Už nesie znak nášho letectva, na odhalení sa zúčastnili aj piloti
1. marca 2024 o 15:14 Čas čítania 0:46 GALÉRIA: Slovensko si v USA prevzalo dve stíhačky F-16. Takto reagoval minister obrany Kaliňák GALÉRIA: Slovensko si v USA prevzalo dve stíhačky F-16. Takto reagoval minister obrany Kaliňák
STIHACKA F-16
Zdroj: TASR / Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia