Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
23. júla 2024 o 16:21
Čas čítania 0:46

PRIESKUM: Do parlamentu by ľudia zvolili 7 strán. Dankova SNS by sa výsledku nepotešila (+ graf)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prieskum realizovala agentúra AKO 7 dní na vzorke 1 000 respondentov.

  • Voľby do Národnej rady (NR) SR by v júli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 23,5 percenta hlasov.
  • Druhé by skončilo hnutie Progresívne Slovensko (PS) s podporou 21,7 percenta voličov.
  • Po ňom by nasledovala strana Hlas-SD so ziskom 15,5 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre televíziu Joj 24.

Prečo je to dôležité: Prieskumy poskytujú prehľad o súčasnej politickej situácii. Odzrkadľujú spoločenskú náladu, ktorá sa odvíja od diania v krajine.


Širší kontext: Do parlamentu by sa dostali aj KDH (7,4 percenta) a Republika (5,6 percenta). Hranicu zvoliteľnosti by prekročili i SaS (5,6 percenta) a SNS (päť percent).
Pred bránami parlamentu by zostali koalícia Slovensko (bývalé OĽANO), Za ľudí a Kresťanská únia (3,5 percenta), strana Demokrati (4,4 percenta) aj Maďarská aliancia (4,3 percenta). Do NR SR by sa nedostalo ani hnutie Sme rodina (2,3 percenta). Zisk ostatných strán a hnutí by skončil pod jedným percentom.


Na základe prieskumu by Smer-SD v parlamente získal 42 kresiel, PS 39 a Hlas-SD 27. S 13 poslancami by v NR SR bolo KDH a s desiatimi zase Republika a SaS. SNS by získala deväť mandátov. Prieskum realizovali od 9. do 15. júla na vzorke 1 000 respondentov.

Domov
Zdieľať
Diskusia