Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
25. júla 2024 o 8:37
Čas čítania 0:45

Poplatky za kúpeľnú liečbu na Slovensku sa budú zvyšovať. Pacienti musia rátať aj s vyššou sumou za ubytovanie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dospelí ľudia sa v kúpeľoch najčastejšie liečia s chorobami pohybového ústrojenstva. Deti zase s netuberkulóznymi chorobami dýchacích ciest.

  • Výška poplatkov za kúpeľnú liečbu sa bude meniť.
  • Konečné sumy zatiaľ nie sú známe. Podľa Hospodárskych novín sa budú odvíjať od rokovaní so zdravotnými poisťovňami.
  • Pacienti, ktorí využívajú kúpeľné liečby, musia rátať aj s vyššími poplatkami za ubytovanie.
  • Kúpeľnú liečbu minulý rok ukončilo 167 187 pacientov. Ich počet medziročne vzrástol.

Prečo je to dôležité: Zvyšovanie poplatkov môže mať významný vplyv na pacientov, ktorí si kúpeľnú liečbu nebudú môcť dovoliť. Tým sa môže znížiť počet ľudí, ktorí využívajú tieto služby, čo môže mať negatívne dôsledky na ich zdravie.

Citát: „So Všeobecnou zdravotnou poisťovňou sme už rokovali a teraz musíme poplatky ešte dohodnúť s Dôverou,“ informuje Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov v Bratislave a viceprezidentka Európskeho zväzu kúpeľov v Bruseli.

Širší kontext: Verejná zdravotná poisťovňa by mala uhradiť kúpeľnú starostlivosť typu A aj s ubytovaním a stravou pre pacientov. Každý návštevník kúpeľov musí zaplatiť daň z ubytovania, ktorej výšku určuje príslušná obec. Daň sa pohybuje od 0,80 eura do 3,50 eura. Pacienti musia hradiť aj poplatok za služby vo výške 1,70 eura na deň, ktorý sa vzťahuje na kúpeľnú starostlivosť typu A.

Prečítaj si aj tieto články:

29. apríla 2024 o 10:50 Čas čítania 0:36 Mnohí Slováci majú nárok na kúpeľnú liečbu zadarmo. Poisťovňa im pobyt uhradí Mnohí Slováci majú nárok na kúpeľnú liečbu zadarmo. Poisťovňa im pobyt uhradí
22. júla 2024 o 16:56 Čas čítania 0:42 Do konca júla máš možnosť získať od štátu 150 eur. Nepremeškaj nárok na príspevok Do konca júla máš možnosť získať od štátu 150 eur. Nepremeškaj nárok na príspevok
19. júla 2024 o 15:59 Čas čítania 0:52 KALKULAČKA: Oddnes môžeš získať príspevok vo výške 10-tisíc eur. Týka sa mnohých Slovákov, peniaze ti pomôžu s bývaním KALKULAČKA: Oddnes môžeš získať príspevok vo výške 10-tisíc eur. Týka sa mnohých Slovákov, peniaze ti pomôžu s bývaním
Ľudia relaxujú počas znovuotvorenia liečebných kúpeľov Széchenyi 1. mája  2021 v Budapešti.
Ľudia relaxujú počas znovuotvorenia liečebných kúpeľov Széchenyi 1. mája 2021 v Budapešti. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia