Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
19. júla 2024 o 15:59
Čas čítania 0:52

KALKULAČKA: Oddnes môžeš získať príspevok vo výške 10-tisíc eur. Týka sa mnohých Slovákov, peniaze ti pomôžu s bývaním

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na program vyčlenili 36 miliónov eur pre 152 slovenských obcí, ktoré majú problémy s kvalitou ovzdušia.

  • Domácnosti s nízkymi príjmami v Banskobystrickom a Košickom kraji, ktoré ohrozuje energetická chudoba, môžu od piatka požiadať o finančný príspevok do výšky 10 000 eur na obnovu domu.
  • Prihlasovanie do výzvy Obnov dom mini potrvá do 30. augusta.
  • Cieľom výzvy je do konca tretieho štvrťroka 2025 čiastočne obnoviť minimálne 3 060 domov.

Prečo je to dôležité: Podpora pomáha zmierňovať energetickú chudobu a zlepšiť kvalitu bývania. Vybraným domácnostiam umožňuje získať potrebné finančné prostriedky na energeticky efektívne úpravy, čo môže mať pozitívny vplyv na ich životné podmienky a dlhodobé úspory.

Širší kontext: Na program je vyčlenených 36 miliónov eur pre 152 obcí s problémovou kvalitou ovzdušia. Podmienkou podľa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) je, že mesačný čistý príjem na jedného člena domácnosti za rok 2022 neprekročil 556,73 eura. To, či má domácnosť nárok na príspevok, si môžu majitelia zistiť v kalkulačke na www.obnovdom.sk.


K žiadosti o príspevok netreba prikladať doklad o príjme, SAŽP si ho overí v spolupráci s inými inštitúciami. Finančný príspevok môžu domácnosti použiť na výmenu okien a dverí, zateplenie fasády, zateplenie podlahy nevykurovaného priestoru a stropu nevykurovanej pivnice/suterénu, kotol na biomasu, solárne kolektory a tepelné čerpadlo vzduch – vzduch, uviedla SAŽP. Dodala, že obnovu domu nemôžu robiť majitelia svojpomocne, ale len cez stavebné a inštalačné firmy.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články: 

16. júla 2024 o 10:40 Čas čítania 0:51 KALKULAČKA: Slováci môžu dostať príspevok na slnečné kolektory či tepelné čerpadlá. Musia splniť dôležitú podmienku KALKULAČKA: Slováci môžu dostať príspevok na slnečné kolektory či tepelné čerpadlá. Musia splniť dôležitú podmienku
2. júla 2024 o 17:25 Čas čítania 0:26 Na vyplácanie vyšších dôchodkov si niektorí penzisti musia počkať. Štát ich začne posielať až v budúcom roku Na vyplácanie vyšších dôchodkov si niektorí penzisti musia počkať. Štát ich začne posielať až v budúcom roku
28. júna 2024 o 19:11 Čas čítania 0:54 Slováci dostanú na opatrovanie detí s ŤZP o 100 eur viac. Po novom majú nárok na 200 eur mesačne Slováci dostanú na opatrovanie detí s ŤZP o 100 eur viac. Po novom majú nárok na 200 eur mesačne
Domov
Zdieľať
Diskusia