Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
25. júla 2024 o 11:14
Čas čítania 0:30

Jav La Niña poblázni počasie na celom svete. Spôsobí nárast počtu hurikánov či chladnejšie zimy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

La Niña vystrieda El Niňo, ktorý je v niektorých častiach sveta spojený so suchami a v iných zase s výdatnými dažďami.

  • Jav La Niña zapríčiní v druhej polovici roka zmeny počasia vo viacerých častiach zemegule, píše Coface na základe najnovšej analýzy.
  • Atmosférický jav spôsobí chladnejšie a vlhkejšie počasie najmä v južnej Afrike, juhovýchodnej Ázii aj Austrálii. Chladnejšia zima nastane najmä v regiónoch západnej Kanady, severu Spojených štátov amerických, Japonska a na Kórejskom polostrove.
  • Okrem iného jav spôsobí aj nárast počtu hurikánov pozdĺž atlantického pobrežia Spojených štátov.

Prečo je to dôležité: La Niña zapríčiňuje výrazné zmeny v klimatických vzorcoch, čo môže viesť k nepredvídateľnému a extrémnemu počasiu v rôznych častiach sveta.

Širší kontext: Jav bude mať dvojitý vplyv na poľnohospodársku produkciu vo svete. Krajiny ako India, Indonézia a Austrália očakávajú výrazný nárast produkcie. Negatívny dosah očakáva Severná a Južná Amerika.

Prečítaj si aj tieto články:

25. júla 2024 o 10:03 Čas čítania 0:30 Už o pár hodín na Slovensku udrú extrémne horúčavy až 37 stupňov Celzia. SHMÚ varuje najmä juhozápad krajiny Už o pár hodín na Slovensku udrú extrémne horúčavy až 37 stupňov Celzia. SHMÚ varuje najmä juhozápad krajiny
25. júla 2024 o 7:20 Čas čítania 0:22 Veľká predpoveď počasia na august: Slováci sa musia pripraviť na extrémne teplo a menej búrok Veľká predpoveď počasia na august: Slováci sa musia pripraviť na extrémne teplo a menej búrok
24. júla 2024 o 14:29 Čas čítania 0:15 MAPA: Každú chvíľu udrú búrky na veľkej časti Slovenska. Meteorológovia vydávajú výstrahy na celé popoludnie MAPA: Každú chvíľu udrú búrky na veľkej časti Slovenska. Meteorológovia vydávajú výstrahy na celé popoludnie
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wikipedia/david92
Domov
Zdieľať
Diskusia