Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
26. júla 2024 o 7:21
Čas čítania 0:50

Cirkev v Portugalsku bude vyplácať odškodné obetiam sexuálneho zneužívania duchovnými. Vyšetrovanie odhalilo tisíce obetí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Portugalská cirkev tvrdí, že zaviedla nové opatrenia na prevenciu sexuálneho zneužívania.

  • Portugalská katolícka cirkev vo štvrtok oznámila, že odškodné obetiam sexuálneho zneužívania duchovnými bude vyplácať podľa závažnosti jednotlivých prípadov.
  • Cirkev oznámila úmysel vyplatiť obetiam odškodné už v apríli.
  • Toto rozhodnutie prišlo po minuloročnom zverejnení vyšetrovacej správy, ktorá odhalila, že od roku 1950 sa najmenej 4 815 detí a ďalších zraniteľných dospelých stalo obeťami sexuálneho násilia zo strany katolíckych duchovných.

Prečo je to dôležité: To, že cirkev prijala toto rozhodnutie, je významné nielen pre samotné obete, ale aj pre širšiu spoločnosť a budúcnosť cirkevných inštitúcií.

Širší kontext: Po zverejnení správy sa cirkevní predstavitelia ospravedlnili obetiam a priznali, že je potrebné „zmeniť kultúru v cirkvi“. Pápež František sa počas svojej návštevy Portugalska stretol s 13 obeťami pedofílie a odsúdil tieto činy. 

Portugalská cirkev zdôrazňuje, že pri vyplácaní odškodného nejde o symbolické gesto, ale o pokus zmierniť utrpenie obetí. Žiadosti o odškodnenie budú prijímané do konca roka 2024.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Na vyplatenie odškodného bol zriadený špeciálny fond, ktorý budú financovať všetky diecézy v Portugalsku. Zatiaľ nie je známe, koľko ľudí požiada o odškodnenie, pretože mnohé obete už zomreli.


Portugalská cirkev zároveň tvrdí, že zaviedla nové opatrenia na prevenciu sexuálneho zneužívania a zintenzívnila spoluprácu s úradmi. Podobné škandály spojené so sexuálnym zneužívaním v cirkvi zasiahli v posledných rokoch aj iné krajiny.

Prečítaj si aj tieto články:

23. júna 2024 o 12:30 Čas čítania 7:14 Magdalénske práčovne: neprispôsobivým ženám holili hlavy, nútili ich jesť z podlahy a znásilňovali ich. To všetko v mene Boha Magdalénske práčovne: neprispôsobivým ženám holili hlavy, nútili ich jesť z podlahy a znásilňovali ich. To všetko v mene Boha
11. júna 2024 o 14:15 Čas čítania 0:48 Ministerstvo kultúry plánuje zmeniť financovanie cirkví. Po novom by si mohli prilepšiť o milióny eur Ministerstvo kultúry plánuje zmeniť financovanie cirkví. Po novom by si mohli prilepšiť o milióny eur
28. mája 2024 o 13:28 Čas čítania 0:58 Pápež František v internej diskusii údajne označil homosexuálov za „buzer**tov“ Pápež František v internej diskusii údajne označil homosexuálov za „buzer**tov“
CIRKEV, KOSTOL, FARÁR
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Domov
Zdieľať
Diskusia