Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
30. júla 2024 o 12:16
Čas čítania 0:59

Druhá najväčšia banka v Rusku prekvapuje výsledkami. Tento rok očakáva rekordný zisk

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Banka VTB očakáva zisk v hodnote viac než 500 miliárd rubľov.

Druhá najväčšia banka v Rusku VTB očakáva tento rok rekordný zisk v hodnote viac než 500 miliárd rubľov. Ako dôvod uviedol finančný riaditeľ Dmitrij Pjanov výrazný rast objemu firemných úverov, čo je najziskovejší segment banky.

Už za rok 2023 zaznamenala VTB rekordný zisk, ktorý predstavoval 432,2 miliardy rubľov. Banka sa tak rýchlo zotavila zo straty za rok 2022 na úrovni 667,5 miliardy rubľov.

Šéf VTB Andrej Kostin vo februári tohto roka po zverejnení výsledkov za rok 2023 uviedol, že stratu v roku 2022 spôsobili sankcie. Zároveň priznal, že ruský finančný sektor zasiahli rozsiahle obmedzenia zo strany Západu vrátane straty prístupu k medzinárodnému platobnému systému SWIFT.


Už vtedy však Kostin predpokladal ďalší rekordný zisk v roku 2024, pričom odhadoval, že zisk by mohol dosiahnuť 435 miliárd rubľov. Teraz predpokladá jeho zvýšenie až na 550 miliárd rubľov, čo v prepočte predstavuje 6,39 miliardy USD (5,91 miliardy eur).


Za 2. kvartál tohto roka zaznamenala VTB čistý zisk 154,7 miliardy rubľov, čo medziročne predstavuje rast o 8,5 %. Pjanov uviedol, že banke sa darí lepšie v porovnaní s celkovým vývojom na trhu, navyše ziskovosť podporujú aj nízke náklady na riziko a pokračovanie aktivít smerom k odblokovaniu aktív zmrazených v západných krajinách.


Okrem VTB zaznamenal rekord v zisku minulý rok aj celý ruský bankový sektor. Zisk ruských komerčných bánk dosiahol celkovo 3,3 bilióna rubľov. Prispelo k tomu výrazné zvýšenie objemu hypotekárnych, spotrebiteľských a firemných úverov, a to napriek prudkému zvýšeniu úrokových sadzieb zo strany ruskej centrálnej banky.

Prečítaj si aj tieto články:

9. apríla 2024 o 21:01 Čas čítania 0:33 Ruské banky prekvapujú výsledkami. Zisky môžu prekonať rekordy Ruské banky prekvapujú výsledkami. Zisky môžu prekonať rekordy
28. júla 2024 o 17:35 Čas čítania 1:01 Putin pohrozil strelami schopnými niesť jadrové hlavice. Dôležité rozhodnutie závisí od krokov USA Putin pohrozil strelami schopnými niesť jadrové hlavice. Dôležité rozhodnutie závisí od krokov USA
25. júla 2024 o 20:00 Čas čítania 0:33 Popredná ruská ekonómka vypadla z okna svojho moskovského bytu. Okolnosti jej smrti sú stále nejasné Popredná ruská ekonómka vypadla z okna svojho moskovského bytu. Okolnosti jej smrti sú stále nejasné
banka, rusko VTB
Zdroj: Flickr/Фотобанк Moscow-Live
Domov
Zdieľať
Diskusia