Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Aneta Gospičová
31. júla 2024 o 14:17
Čas čítania 1:11

Odvod reťazcov je v skutočnosti daňou z potravín. Pocítia to Slováci, ktorí budú platiť viac, upozorňuje analytik

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Konsolidácia verejných výdavkov sa vláde vymkla spod kontroly, tvrdí analytik Martin Vlachynský.

  • Odvod reťazcov je v skutočnosti daňou z potravín a ďalšieho tovaru, uvádza Martin Vlachynský, analytik inštitútu INESS, k úvahám predstaviteľov vlády na zavedenie odvodu pre maloobchodné reťazce.
  • Hoci parametre v tomto momente nie sú známe, analytik predpokladá, že pôjde o klon odvodu z roku 2019.
  • Odvodom podľa neho nebudú zaťažené obchody, ale kupujúci – ide o obratovú daň, ktorá sa svojím ekonomickým dosahom podobá na DPH.
  • Podľa analytika sa opakovane potvrdzuje, že súčasná vláda vyskúša všetky staré aj nové spôsoby zdanenia občanov tejto krajiny, len aby sa vyhla realite v podobe konsolidácie verejných výdavkov, ktoré sa už dávno v tejto krajine vymkli spod kontroly.

Prečo je to dôležité: Maloobchodné reťazce pravdepodobne zvýšia ceny potravín a ďalšieho tovaru, aby kompenzovali náklady na nový odvod, čo znamená, že konečný zákazník zaplatí viac.

Citát:„Zažili sme to na vlastnej koži v roku 2019, keď sa táto daň okamžite a takmer v plnej miere preniesla do cien potravín. Asi 90 % nákupov potravín sa na Slovensku uskutočňuje vo veľkých reťazcoch, takže aj prípadné vynechanie menších obchodov je z hľadiska spotrebiteľa irelevantné,“ pripomenul Vlachynský.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Širší kontext: Maloobchod s potravinami má podľa Vlachynského ziskové marže v nízkych jednotkách percent. Nemá preto z veľkej časti kam takúto daň dlhodobo „schovať“ než do cien tovarov. Odvod reťazcov je preto de facto daňou z potravín a ďalšieho spotrebného tovaru.

Aj toto cielenie odvodu reťazcov len na vybrané (veľké) podniky bude podľa analytika problematické. V roku 2019 to viedlo k vyšetrovaniu zo strany Európskej komisie a prispelo k tomu, že tento odvod bol po pár mesiacoch účinnosti vtedajšou vládou zase rýchlo zrušený.

Vlachynský upozornil, že okrem priamej záťaže zvýši odvod byrokraciu a administratívne náklady na strane podnikateľov aj štátu, zvýši cenový tlak na potravinárov a zníži mieru investícií v maloobchode.

Prečítaj si aj tieto články:

29. júna 2024 o 7:52 Čas čítania 0:44 Štát avizuje zmenu pri odloženom podávaní a platení daňového priznania. Ľudia majú viac času na splnenie povinností Štát avizuje zmenu pri odloženom podávaní a platení daňového priznania. Ľudia majú viac času na splnenie povinností
25. júna 2024 o 11:24 Čas čítania 1:38 Slovenským potravinárom sa končí odvodová úľava. Ceny potravín sa budú pravdepodobne opäť navyšovať Slovenským potravinárom sa končí odvodová úľava. Ceny potravín sa budú pravdepodobne opäť navyšovať
23. júna 2024 o 14:15 Čas čítania 0:35 Mnohí Slováci požiadali o odklad daňového priznania. Čas sa im kráti, na zaplatenie majú už len pár dní Mnohí Slováci požiadali o odklad daňového priznania. Čas sa im kráti, na zaplatenie majú už len pár dní
inflácia, potraviny, zdražovanie
Zdroj: Unsplash/Victoriano Izquierdo/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia