Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Aneta Gospičová TASR
25. júna 2024 o 11:24
Čas čítania 1:38

Slovenským potravinárom sa končí odvodová úľava. Ceny potravín sa budú pravdepodobne opäť navyšovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Od 1. júla končí potravinárom odvodová úľava. Tí nebudú vedieť dlhodobo garantovať výrobu potravín bez navyšovania výrobných nákladov.

  • Odvodová úľava pre potravinárske podniky sa od 1. júla stane už len históriou. Slovenskí potravinári tak prídu o jedinú významnú formu pomoci, na ktorú za ostatné obdobie mali nárok.
  • Bez podporných mechanizmov prijatých zo strany štátu v čo najkratšom čase slovenskí potravinári nebudú vedieť dlhodobo garantovať výrobu potravín bez navyšovania výrobných nákladov.
  • Mesačne mohol ušetriť potravinársky podnik za jedného zamestnanca práve vďaka odvodovej úľave približne 190 eur. Od prvého júla to už nebude možné.

Prečo je to dôležité: Zvýšené výrobné náklady môžu viesť k zvýšeniu cien potravín. To môže negatívne ovplyvniť spotrebiteľov, najmä tých s nízkymi príjmami, ktorí už teraz čelia vysokým nákladom na život.

Citát: „Myslím si, že na Slovensku po 1. júli nebude existovať veľa takých podnikov, ktoré po zrušení odvodovej úľavy nebudú zvyšovať ceny svojich potravinových výrobkov,“ uviedol podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) pre potravinárstvo Marián Šolty.

24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)

„Je to rozhodnutie Európskej komisie, ktoré nám ostáva len rešpektovať. Preto musíme teraz zintenzívniť podporu pre potravinárske odvetvie z národných zdrojov. Politici sa počas celého trvania odvodových úľav vyjadrovali ako o nástroji, ktorý nielenže zmierni infláciu, ale pomôže vyrábať potraviny lacnejšie,“ vyjadril sa k situácii predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš.

Širší kontext: Predstavitelia SPPK pripomenuli, že komora tému podpory potravinárskeho priemyslu dlhodobo rieši s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. SPPK navrhuje, aby boli ako náhrada za stopnuté odvodové úľavy prijaté iné formy pomoci pre potravinárov.

Riešením by mohlo byť podľa komory napríklad dlhodobé systémové riešenie odvodových úľav v zmysle zákona o sociálnom poistení a na to naviazanej schémy štátnej pomoci mimo dočasného krízového rámca či oslobodenie povinných príplatkov za prácu v sobotu a nedeľu, príplatkov za nočnú prácu a príplatkov za sviatok od daní a odvodov na strane zamestnanca a od odvodových povinností zamestnávateľa na obdobie minimálne jedného kalendárneho roka. Uvedené opatrenia navrhuje SPPK zaviesť pre všetky odvetvia potravinárskeho priemyslu.

Gajdoš upozornil, že v čase rušenia odvodových úľav sa diskutuje aj o ďalej pripravovanej legislatívnej zmene, ktorá rovnako negatívne ovplyvní slovenských potravinárov. Ministerstvo financií (MF) SR pripravuje novelu zákona o cenách. Chce ňou zaviesť povinnosť, aby obchodníci denne oznamovali MF spotrebiteľské ceny vybraných potravín.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Momentálne sa uvažuje o necelej tridsiatke potravín vrátane rôznych druhov chleba, múky, mlieka a mliečnych výrobkov, mäsa, ovocia, vajec, cukru alebo zemiakov. Účinnosť zákona by mala byť od 1. januára 2025, s ohlasovaním cien sa počíta v druhej polovici roka. Slovenskí potravinári už dopredu s touto novelou zásadne nesúhlasia.

Prečítaj si aj tieto články:

18. júna 2024 o 18:10 Čas čítania 1:31 Takto ovplyvní nová daň ceny balených nápojov, sirupov či energetických nápojov. Ministerstvo zverejnilo cenník Takto ovplyvní nová daň ceny balených nápojov, sirupov či energetických nápojov. Ministerstvo zverejnilo cenník
12. júna 2024 o 16:38 Čas čítania 0:43 Obchodníci popri cestách nepredávajú slovenské melóny. Odborníci upozorňujú na mnohé riziká Obchodníci popri cestách nepredávajú slovenské melóny. Odborníci upozorňujú na mnohé riziká
12. júna 2024 o 6:49 Čas čítania 0:44 Cena olivového oleja stúpla o 70 percent. Slováci za pol litra zaplatia takmer osem eur Cena olivového oleja stúpla o 70 percent. Slováci za pol litra zaplatia takmer osem eur
Nejlevnější potraviny
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Domov
Zdieľať
Diskusia