Čo sa deje: Od 1. júla končí potravinárom odvodová úľava. Tí nebudú vedieť dlhodobo garantovať výrobu potravín bez navyšovania výrobných nákladov.
- Odvodová úľava pre potravinárske podniky sa od 1. júla stane už len históriou. Slovenskí potravinári tak prídu o jedinú významnú formu pomoci, na ktorú za ostatné obdobie mali nárok.
- Bez podporných mechanizmov prijatých zo strany štátu v čo najkratšom čase slovenskí potravinári nebudú vedieť dlhodobo garantovať výrobu potravín bez navyšovania výrobných nákladov.
- Mesačne mohol ušetriť potravinársky podnik za jedného zamestnanca práve vďaka odvodovej úľave približne 190 eur. Od prvého júla to už nebude možné.
Prečo je to dôležité: Zvýšené výrobné náklady môžu viesť k zvýšeniu cien potravín. To môže negatívne ovplyvniť spotrebiteľov, najmä tých s nízkymi príjmami, ktorí už teraz čelia vysokým nákladom na život.
Citát: „Myslím si, že na Slovensku po 1. júli nebude existovať veľa takých podnikov, ktoré po zrušení odvodovej úľavy nebudú zvyšovať ceny svojich potravinových výrobkov,“ uviedol podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) pre potravinárstvo Marián Šolty.
„Je to rozhodnutie Európskej komisie, ktoré nám ostáva len rešpektovať. Preto musíme teraz zintenzívniť podporu pre potravinárske odvetvie z národných zdrojov. Politici sa počas celého trvania odvodových úľav vyjadrovali ako o nástroji, ktorý nielenže zmierni infláciu, ale pomôže vyrábať potraviny lacnejšie,“ vyjadril sa k situácii predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš.
Širší kontext: Predstavitelia SPPK pripomenuli, že komora tému podpory potravinárskeho priemyslu dlhodobo rieši s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. SPPK navrhuje, aby boli ako náhrada za stopnuté odvodové úľavy prijaté iné formy pomoci pre potravinárov.
Riešením by mohlo byť podľa komory napríklad dlhodobé systémové riešenie odvodových úľav v zmysle zákona o sociálnom poistení a na to naviazanej schémy štátnej pomoci mimo dočasného krízového rámca či oslobodenie povinných príplatkov za prácu v sobotu a nedeľu, príplatkov za nočnú prácu a príplatkov za sviatok od daní a odvodov na strane zamestnanca a od odvodových povinností zamestnávateľa na obdobie minimálne jedného kalendárneho roka. Uvedené opatrenia navrhuje SPPK zaviesť pre všetky odvetvia potravinárskeho priemyslu.
Gajdoš upozornil, že v čase rušenia odvodových úľav sa diskutuje aj o ďalej pripravovanej legislatívnej zmene, ktorá rovnako negatívne ovplyvní slovenských potravinárov. Ministerstvo financií (MF) SR pripravuje novelu zákona o cenách. Chce ňou zaviesť povinnosť, aby obchodníci denne oznamovali MF spotrebiteľské ceny vybraných potravín.
Momentálne sa uvažuje o necelej tridsiatke potravín vrátane rôznych druhov chleba, múky, mlieka a mliečnych výrobkov, mäsa, ovocia, vajec, cukru alebo zemiakov. Účinnosť zákona by mala byť od 1. januára 2025, s ohlasovaním cien sa počíta v druhej polovici roka. Slovenskí potravinári už dopredu s touto novelou zásadne nesúhlasia.
Prečítaj si aj tieto články: