Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
31. júla 2024 o 18:03
Čas čítania 0:47

Rakúska OMV už nie je závislá od ruského plynu. Zákazníkom ho vie dodávať z iných zdrojov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rakúska skupina OMV nie je závislá od Gazpromu.

  • Rakúska energetická skupina OMV v stredu oznámila, že už viac nie je závislá od ruského zemného plynu. 
  • Čiastočne štátom vlastnená spoločnosť už podľa svojho riaditeľa v porovnaní s obdobím pred vojnou na Ukrajine výrazne znížila objemy plynu, ktoré nakupuje od ruskej spoločnosti.
  • OMV a Gazprom v súčasnosti komunikujú najmä prostredníctvom svojich právnych zástupcov, pričom sa už uskutočnilo niekoľko konaní pred arbitrážnymi súdmi.

Prečo je to dôležité: Obmedzenie závislosti na ruskom plyne môže posilniť politickú nezávislosť krajiny. Rusko má tak menšiu šancu využiť energetické dodávky ako nástroj politického tlaku. 

Citát: „Už viac ako dva roky pracujeme na diverzifikácii našich zdrojov plynu a prepravných trás, aby sme už neboli závislí od týchto dodávok od Gazpromu. Môžeme zásobovať všetkých našich zmluvných zákazníkov, aj keď ruský plyn nepríde,“ uviedol generálny riaditeľ skupiny Alfred Stern.

Širší kontext: OMV mal od Gazpromu zabezpečené dodávky plynu pôvodne do roku 2028. V roku 2018 sa s ruskou spoločnosťou dohodol na predĺžení zmluvy o 12 rokov, teda až do roku 2040. Rakúske ministerstvo pre ochranu klímy a energetiku začiatkom júla ustanovilo komisiu s úlohou preskúmať okolnosti predĺženia tejto zmluvy a posúdiť, či je z nej možné vycúvať.

Prečítaj si aj tieto články: 

30. júla 2024 o 6:45 Čas čítania 1:00 Fico sa vyhráža Ukrajine: Ak neobnovia dodávky ropy z Ruska, Slovnaft prestane dodávať Ukrajine naftu Fico sa vyhráža Ukrajine: Ak neobnovia dodávky ropy z Ruska, Slovnaft prestane dodávať Ukrajine naftu
26. júla 2024 o 17:40 Čas čítania 0:41 Fico telefonoval s ukrajinským premiérom. Navrhol mu riešenie tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu Fico telefonoval s ukrajinským premiérom. Navrhol mu riešenie tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu
28. júla 2024 o 17:35 Čas čítania 1:01 Putin pohrozil strelami schopnými niesť jadrové hlavice. Dôležité rozhodnutie závisí od krokov USA Putin pohrozil strelami schopnými niesť jadrové hlavice. Dôležité rozhodnutie závisí od krokov USA
Domov
Zdieľať
Diskusia