Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová
4. augusta 2024 o 17:04
Čas čítania 0:41

Zabudni na poučky naspamäť a povinné domáce úlohy. Ministerstvo školstva prichádza s veľkou reformou škôl

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo školstva pripravilo reformu, ktorá má naučiť žiakov zručnostiam modernej doby.

  • Nová kurikulárna reforma z dielne Ministerstva školstva SR má zmeniť zastaraný spôsob memorovania učiva, informovala TA3.
  • Cieľom je pripraviť deti na zručnosti, ktoré doposiaľ neboli zaradené v učebných osnovách. 
  • Vzdelávací program má byť rozdelený na tri cykly. Od septembra sa do nového vzdelávacieho programu pridá 400 základných škôl. 

Prečo je to dôležité: Nový vzdelávací systém by mal priniesť žiakom nové zručnosti a moderný spôsob prijímania vedomostí. Zároveň ich má naučiť vedomosti, ktoré sú nevyhnutné pre život v 21. storočí, ako napríklad digitálne zručnosti. 

Citát: „Chceme, aby tým rozhodujúcim a kľúčovým prvkom bol hlavne žiak, ktorý je zapojený, mysliaci a reflektívny,“ informoval predseda Kurikulárnej rady Jozef Sopoliga.

Širší kontext: Nový systém zároveň sľubuje dobrovoľné domáce úlohy. Vyučovanie by malo byť rozdelené na bloky a spojené hodiny. Jeden blok by mal trvať 90 minút. Prvý cyklus pokrýva prvý až tretí ročník, druhý cyklus štvrtý a piaty ročník a tretí cyklus šiesty až deviaty ročník na základnej škole. Od roku 2026 na nový systém prejdu všetky základné školy.

Prečítaj si aj tieto články:

3. júla 2024 o 9:02 Čas čítania 0:40 Od budúceho roka čaká študentov veľká zmena v letných brigádach. Novinka sa týka jednej skupiny žiakov Od budúceho roka čaká študentov veľká zmena v letných brigádach. Novinka sa týka jednej skupiny žiakov
18. marca 2024 o 6:38 Čas čítania 0:35 MAPA: Tieto slovenské školy začnú od septembra učiť novým systémom. Pribudne digitálna či emocionálna gramotnosť MAPA: Tieto slovenské školy začnú od septembra učiť novým systémom. Pribudne digitálna či emocionálna gramotnosť
31. marca 2023 o 13:19 Čas čítania 1:14 ZOZNAM: Na týchto 40 slovenských školách budú od septembra 2023 učiť po novom. Žiakov čakajú veľké zmeny ZOZNAM: Na týchto 40 slovenských školách budú od septembra 2023 učiť po novom. Žiakov čakajú veľké zmeny
Domov
Zdieľať
Diskusia