Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová Nina Miščíová
9. augusta 2024 o 8:32
Čas čítania 1:20

Vedenie STVR cenzurovalo reportáž o Tarabovi a pochybných zmluvách. Podľa autorky ju odvysielali v „oklieštenej verzii“

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Novinárka Barbora Šišoláková tvrdí, že vedenie STVR tlačí na zamestnancov, aby boli pri svojej práci „opatrnejší“.

Aktualizované o 15.30 h – článok sme aktualizovali o vyjadrenie RTVS, podľa ktorého ide o subjektívny názor redaktorky. Celé vyjadrenie zverejňujeme na konci článku.

  • Novinárka verejnoprávnej televízie Barbora Šišoláková na sociálnej sieti napísala, že jej reportáž o Tomášovi Tarabovi vedenie STVR odvysielalo v „oklieštenej verzii“.
  • V reportáži chýbala dôležitá pasáž o ministrovi Tarabovi a jeho externom právnikovi Patrikovi Podhorskom, ktorý podpísal s rezortom legislatívne dokumenty za vyše pol milióna eur behom dvoch mesiacov.
  • Vedenie novinárke prisľúbilo, že sa téme môže venovať samostatne ďalší deň. Ponuku akceptovala, no editorom schválenú reportáž televízia opäť neodvysielala.
  • Podľa novinárky vedenie STVR tlačí na zamestnancov, aby boli pri svojej práci „opatrnejší“.

Prečo je to dôležité: Pre novinárov je dôležité, aby mohli slobodne a bez strachu z následkov informovať o dôležitých otázkach, ktoré ovplyvňujú verejný život. Ak sa vedenie STVR snaží ovplyvniť obsah reportáží alebo ich zabráni odvysielať, môže to viesť k podozreniam o cenzúre alebo politickom tlaku.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Citát:„Napísanú a editorom schválenú reportáž však vedenie do vysielania opäť nepustilo. Zajtra sa má na ňu pozrieť právnik. Medzičasom sa všetky tieto informácie zverejnili a Slovenská televízia ochudobnila svojich divákov o obsah vo verejnom záujme,“ píše Šišoláková na sociálnej sieti.

Širší kontext: Parlament nedávno schválil zákon, ktorý priniesol verejnoprávnej televízii a rozhlasu viaceré zmeny. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa zmenila na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry SR.

Zmeny rezort odôvodnil negatívnymi skúsenosťami vyplývajúcimi z aplikácie zákona o RTVS i porovnania skúseností z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí. Legislatíva podľa neho reaguje aj na podnety laickej i odbornej verejnosti apelujúcich na zlepšenie súčasného stavu inštitúcie.

„Redaktorka Barbora Šišoláková vyjadrila vo svojom instagramovom príspevku vlastné subjektívne stanovisko.Vedenie spravodajstva Slovenskej televízie jej nepozastavilo reportáž, na základe odporúčania právneho odboru vedenie spravodajstva len požiadalo redaktorku o dopracovanie témy. V záujme dodržania zákonnej povinnosti vysielateľa zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajského programu bolo potrebné doplniť k téme stanovisko druhej strany a ďalšie vecné informácie,“ uvádza v stanovisku vedenie STVR.

Prečítaj si aj tieto články:

8. augusta 2024 o 20:21 Čas čítania 0:31 Slovenská národná galéria má nového riaditeľa. Anton Bittner pol hodinu po vymenovaní zrušil bezplatný vstup Slovenská národná galéria má nového riaditeľa. Anton Bittner pol hodinu po vymenovaní zrušil bezplatný vstup
8. augusta 2024 o 19:30 Čas čítania 0:49 Pellegrini reaguje na prepustenie odsúdeného Dušana Kováčika. Zastal sa ministra Pellegrini reaguje na prepustenie odsúdeného Dušana Kováčika. Zastal sa ministra
8. augusta 2024 o 18:58 Čas čítania 1:01 SNS chce obmedziť informácie o sexuálnej orientácii a rodovej identite na školách. Podľa Danka iba reagujú na obavy rodičov SNS chce obmedziť informácie o sexuálnej orientácii a rodovej identite na školách. Podľa Danka iba reagujú na obavy rodičov
RTVS.
RTVS. Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia