Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. augusta 2024 o 6:39
Čas čítania 0:29

FOTO: Na Slovensku objavili invazívny druh včely. Pochádza z Ázie a môže mať až 2,5 centimetra

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Včela by nemala byť nebezpečnejšia ako naše domáce druhy včiel.

Vedci objavili na západnom Slovensku nový invázny druh včely. Ide o čalúnnicu pochádzajúcu z Ázie. Do Európy sa dostala po prvýkrát v roku 2008 vo Francúzsku a odvtedy sa pomerne rýchlo šíri. V posledných rokoch bola známa aj z Budapešti a Viedne, jej príchod na Slovensko očakávali.

Čalúnnica má dva až 2,5 centimetra, čierne telo. Hruď má hnedo ochlpenú a krídla má zadymené. Pre ľudí by nemala byť podľa Semelbauera viac nebezpečná ako domáce druhy včiel. Tvrdí, že tieto samotárske druhy včiel nemajú tendenciu útočiť na veľké stavovce.

„Môže predstavovať isté ohrozenie pre niektoré domáce druhy, ale zďaleka najvýznamnejším ohrozením pre naše včely je kombinácia ľudských aktivít, predovšetkým intenzívne poľnohospodárstvo, celoplošné kosenie, zánik druhovo bohatých lúk,“ Uviedol Marek Semelbauer z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied.

Domov
Zdieľať
Diskusia