Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
16. augusta 2024 o 13:36
Čas čítania 0:45

NAKA od septembra oficiálne končí. Nahradia ju tri špecializované jednotky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo budú vyšetrovať?

  • Národná kriminálna agentúra (NAKA) zanikne prvého septembra.
  • Nahradia ju Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), Národná protidrogová jednotka a Protiteroristická centrála.
  • Súčasťou ÚBOK bude protizločinecká jednotka, protikorupčná jednotka, jednotka finančnej polície, jednotka finančného vyšetrovania a analytických činností a odbor podpory riadenia, vysvetlil policajný prezident  Ľubomír Solák.

Prečo je to dôležité: Reorganizácia NAKA a výmena vyšetrovateľov môže mať vplyv na závažné prípady, vrátane tých, ktoré zahŕňajú politicky citlivé kauzy.

Citát: „Odhaľovanie a vyšetrovanie najzávažnejšej trestnej činnosti, akou je aj korupcia, je naďalej jednou z priorít polície,“ tvrdí prezident Policajného zboru SR.

Širší kontext: Počet príslušníkov, ktorí vyšetrujú prípady spadajúce pod európsku prokuratúru, a povaha ich práce, zostanú podľa Soláka zachované. Presun na krajské a okresné útvary PZ sa podľa neho dotkne asi 100 príslušníkov, ktorí sú na NAKA zaradení. Tvrdí, že zmeny im vopred oznámili.


Policajný prezident vyhlásil, že cieľom reorganizácie je účelné a efektívne rozloženie síl PZ. Zmeny by podľa neho mali pomôcť útvarom, ktoré bojujú s nedostatkom policajtov. V rámci prvej fázy reorganizácie polície vznikla nová pozícia viceprezidenta PZ pre vnútorný poriadok a bezpečnosť. Funkciu od prvého mája zastáva Rastislav Polakovič.

Prečítaj si aj tieto články:

15. augusta 2024 o 20:47 Čas čítania 0:33 VIDEO: Bývalý moderátor Bruchala reaguje na nenávistné komentáre: „Anonymná nenávisť nie je odpoveď,“ odkazuje hejterom VIDEO: Bývalý moderátor Bruchala reaguje na nenávistné komentáre: „Anonymná nenávisť nie je odpoveď,“ odkazuje hejterom
15. augusta 2024 o 19:14 Čas čítania 0:43 Šimkovičová vymenovala šesť členov Rady Fondu na podporu umenia. Jeden z nich vidí za útokmi na ministerku satanizmus Šimkovičová vymenovala šesť členov Rady Fondu na podporu umenia. Jeden z nich vidí za útokmi na ministerku satanizmus
15. augusta 2024 o 9:22 Čas čítania 1:02 Fico nevidí dôvod na odvolanie Šimkovičovej a Suska. Tvrdí, že opozícia bude na vine, ak príde k ďalšiemu atentátu Fico nevidí dôvod na odvolanie Šimkovičovej a Suska. Tvrdí, že opozícia bude na vine, ak príde k ďalšiemu atentátu
naka, člen naka
Zdroj: Facebook/Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR
Domov
Zdieľať
Diskusia