Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
21. augusta 2024 o 18:00
Čas čítania 3:31

Vidíš paralely medzi súčasným dianím a tým, čo sa odohrávalo v 1968? Čo robiť, aby sa rovnaký scenár nezopakoval? (ANKETA)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Osobnosti s vplyvom na spoločnosť reagovali na dianie v roku 1968 v súvislosti s aktuálnou situáciou v krajine.

Známych Slovákov sme sa v ankete opýtali na to, ako vnímajú udalosti z augusta 1968. Dnes si totiž pripomíname 56. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na územie vtedajšieho Československa, na čele ktorého stál Sovietsky zväz.

Invázia a následná desiatky rokov dlhá okupácia vojskami v Československu zastavila snahy Alexandra Dubčeka o reformu totalitného režimu a nastolenie a budovanie tzv. „socializmu s ľudskou tvárou“. Udalosti z augusta 1968 v Československu odštartovali obdobie normalizácie a obyvatelia dnešného Česka a Slovenska stratili v noci z 20. na 21. augusta nádej na prebúdzajúcu sa slobodu a demokraciu na ďalšie dve dekády.

Nič netušiaci obyvatelia sa o vstupe sovietskych vojsk dozvedeli z večerného rozhlasového vysielania. So strachom dali vojakom aj politikom kolaborujúcim s totalitným režimom jasne najavo, čo si o ich krokoch myslia. Vyšli do ulíc a tvárou v tvár sa postavili okupantom. Demonštrácie si vyžiadali desiatky obetí na životoch a stovky zranených. 

Osobnostiam verejného života sme položili tieto otázky: 
1. Vidíš nejaké paralely medzi súčasným dianím a tým, čo sa odohrávalo v 1968?
2. Čo by sme mali robiť, aby sa nezopakoval scenár z augusta v roku 1968?
3. Zhrň dvoma slovami aktuálnu situáciu na Slovensku.

Kristína Tormová (herečka a influencerka)

Kristína Tormová
Zdroj: @kristina.tormova (Instagram)

1. Áno, veľmi jednoznačné. Ovládnutie médií, cenzúra v umení, ovládnutie všetkého naokolo, manipulácia, naháňanie strachu a vláda hlúposti a zla, nenávistné prejavy...


2. Nezačať sa báť, nedovoliť samému sebe autocenzúru, nepýtať sa, či má zmysel postaviť sa zlu, alebo protestovať proti nemu, nezlenivieť, nevykašľať sa na to, nestratiť odvahu a nádej, aj keď pociťujeme beznádej. Nevykasľať sa na našu krajinu, odvaha a odhodlanie sú prejavmi sympatického vlastenectva, ktoré nenosí kroj z Aliexpresu. Takého skutočného. Súdržnosť.


3. Normalizácia. Odhodlanie (naše).

Matej (Sajfa) Cifra (moderátor a influencer)

Moderátor Matej Cifra sa zaradil medzi startupistov.
Moderátor Matej Cifra sa zaradil medzi startupistov. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

1. Paralely sú evidentné. Ukrajinci zažili svoj '68 pred viac ako 2 rokmi a my môžeme len dúfať a robiť všetko preto, aby sa náš rok 1968 nezopakoval. Okupanti nie sú naši priatelia.


2. Treba budovať občiansku spoločnosť, nebrať ju ako samozrejmosť, nespoliehať sa na to, že niekto iný sa ozve. My sa musíme ozývať, keď s niečím nesúhlasíme. Slušne a vytrvalo.


3. Pozor! Pozor!

Daniel (ČOJE) Feranec (foodbloger)

Foodbloger Čoje.
Foodbloger Čoje. Zdroj: Jana Gombošová

1. Bohužiaľ ich vidím mnoho. Ako v roku 1968, aj dnes nás Rusko považuje za oblasť svojho vplyvu. Opäť zaznievajú cez ústa miestnych kolaborantov bludy o tom, ako sa nás tu chystá podmaniť Amerika, opäť pri tom spolupracujú stranícke špičky vo vysokých funkciách, ktoré si od toho sľubujú upevnenie vlastnej moci. Ale som rád aj za rozdiel oproti roku 1968. Vtedy sme sa nebránili, pretože sme verili, že Rusko je neporaziteľné. Dnes, vďaka Ukrajine, vidíme, že Rusko je potemkinovská “veľmoc” a bojovať proti jeho vplyvu má zmysel.

2. Aktivizovať sa. Nespoliehať sa na to, že to dopadne dobre a vlastne sa o nič veľmi netreba snažiť. Brániť pred ovládnutím inštitúcie, ktoré sú základom našej spoločnosti, od kultúrnych až po silové. A ak nevieme byť aktívni sami, podporovať aspoň tých, ktorí aktívni sú, od novinárov, cez aktivistov, až po politikov, ktorí bojujú za naše udržanie na Západe.

3. „Spolčení hlupců.“

Michal (Yaksha) Novotný (podnikateľ, producent a influencer)

Yaksha Michal Novotný
Zdroj: REFRESHER/Tomáš Gončár

1. V 1968 nás prišli napadnúť susedné socialistické krajiny, ktorým sa nepáčilo, že naša krajina chcela byť slobodná a demokratická. Aktuálne nás nemusia žiadne susedné krajiny napádať. Slobodu a demokraciu si napádame sami aj bez cudzej pomoci a väčšia časť Slovenska pri tom tlieska.


2. Bohužiaľ, na túto otázku nedokážem odpovedať. Keby bolo riešenie také jednoduché, že by stačili moje rady, tak by nebolo našej krajine už pomoci. V každom prípade by pomohlo sa obzrieť cez rameno na našu neďalekú minulosť a dokázať nepriateľa správne pomenovať.
Slovensko si veľmi jednoducho necháva zakryť oči bezvýznamnými starosťami počas toho, ako prebieha v tichosti obrovské zlo, ktoré som presvedčený, že nakoniec porazíme, ale bude to ešte dlho trvať. Náš národ bohužiaľ stále málo trpel, aby sme si dokázali vážiť všetko, čo pre nás naši predkovia vybojovali.


3. Smútok / tvrdohlavá nádej. 

Matyáš Adamec (model a tanečník)

matyas adamec
Zdroj: @matyasadamec (Instagram)

1. Myslím, že do istej miery vidím paralelu, ale možno nie vo fyzickej podobe alebo v tom zmysle, že by niekde prišla nejaká armáda alebo štát, hoci, samozrejme, vieme, čo sa deje na Ukrajine. Ale keď sa bavíme o nás, tak to možno nie je viditeľné, ale myslím si, že nejaká forma informačnej vojny a nejaká forma dezinformácie je určite viditeľná.


2. Myslím si, že by bolo určite dobré ľudí čo najviac vzdelávať, aby si osvojili kritické myslenie, aby si vedeli vyhľadávať informácie, overovať si ich, aby neverili všetkému, aby videli rozdiel medzi tým, čo je kvalitná informácia a čo nie je kvalitná informácia, a aby ich v tom stále podporovali. Aby neboli zjednodušené, aby sa neuspokojili s málom, s titulkami a s uvedením nejakých informácií.


3. Dosť smutná.

Nikoleta (Dolli) Kortišová (účinkujúca z Ruža pre nevestu)

Dolli počas rozhovoru v redakcii Refresheru.
Dolli počas rozhovoru v redakcii Refresheru. Zdroj: Refresher/Tomáš Biely


1. Tak ako v 1968 roku nás časť obyvateľov videla na východe a časť na západe, tak je tomu asi aj teraz.


2. Dať jasne najavo, že chceme dobre vychádzať s celým svetom a nie len so Západom alebo len s Východom.


3. Polovica Slovenska bojuje proti druhej polovici Slovenska.

Katarína (Katežinka) Vavrovičová (influencerka)

Katezinka
Zdroj: Katarína Šlesárová

1. Vidím paralely hlavne v tom, ako boli vtedy a aj teraz sú niektorí ľudia naivní vo vnímaní Ruska ako nejakého „slavjanského brata“, pričom išlo o agresora vtedy a je tomu tak aj teraz.


2. Viac čítať, overovať si zdroje, odkiaľ čerpáme informácie, a nespať na dejepise.


3. Toxic Relationship

Späť
Zdieľať
Diskusia