Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
21. augusta 2024 o 15:14
Čas čítania 0:43

Vláda zvyšuje príspevok na pohreb. Slovákom poskytne o desiatky eur viac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Návrh zákona z dielne SNS by mal platiť od januára 2025.

  • Príspevok na pohreb by sa mal zvýšiť o viac ako 120 eur, pozostalí by tak mali dostať 200 eur. Cieľom je zlepšiť finančnú podporu pri zabezpečovaní pohrebu a zmiernenie zaťaženia pozostalých.
  • Zmeny vyplývajú z návrhu novely zákona o príspevku na pohreb z dielne poslancov SNS, ktorý v stredu schválila vláda s pripomienkou, že v ďalšom legislatívnom procese sa bude riešiť jeho finančné krytie.
  • Návrh zákona by mal platiť od januára 2025.

Citát: „Navrhovaná úprava zákona zvyšuje príspevok na pohreb zo sumy 79,67 eura na 200 eur, čím reflektuje infláciu a zmeny cien pohrebných služieb za posledných 17 rokov. Zvýšenie príspevku je nevyhnutné na zmiernenie finančného zaťaženia rodín v období straty blízkej osoby,“ uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

Širší kontext: Poslanci SNS spresnili, že zvýšením príspevku by sa mohla zlepšiť finančná podpora pre pozostalých. V správe uviedli, že od poslednej úpravy výšky príspevku na pohreb v roku 2007 došlo k výraznému nárastu životných nákladov, vrátane cien pohrebných služieb. To podľa nich spôsobilo, že aktuálna suma príspevku nie je dostatočná na pokrytie nákladov spojených s pohrebom.

Prečítaj si aj tieto články:

12. augusta 2024 o 15:42 Čas čítania 1:12 ZOZNAM: Od budúceho roka zvyšujú výšku niekoľkých príspevkov, ministerstvo práce zverejnilo nové sumy ZOZNAM: Od budúceho roka zvyšujú výšku niekoľkých príspevkov, ministerstvo práce zverejnilo nové sumy
11. augusta 2024 o 16:25 Čas čítania 0:36 Na podanie príspevku vo výške 10-tisíc eur zostávajú posledné týždne. Peniaze pomôžu s prerábkou bývania Na podanie príspevku vo výške 10-tisíc eur zostávajú posledné týždne. Peniaze pomôžu s prerábkou bývania
8. augusta 2024 o 12:30 Čas čítania 1:14 Zamestnávatelia môžu získať príspevok na nového zamestnanca až 280 eur. Zverejnili podmienky Zamestnávatelia môžu získať príspevok na nového zamestnanca až 280 eur. Zverejnili podmienky
pohřební průvodci
Zdroj: Poskytnuto Olegem Vojtíškem
Domov
Zdieľať
Diskusia