Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
28. augusta 2024 o 10:30
Čas čítania 0:45

Štát chystá v budúcom roku veľké zmeny s evidenčnými tabuľkami. Nové pravidlá sa dotknú veľkej časti majiteľov áut

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo dopravy aj zvýšilo poplatky za vydanie EČV.

  • Ministerstvo dopravy plánuje zmenu pravidiel pre pridelenie zelených evidenčných čísel (EČV) na autá s alternatívnym pohonom.

  • Zelené EČV dostanú iba elektromobily a vodíkové autá. Plug-in hybridy o ne prídu od 1. júla 2025. Podľa ministerstva prax ukazuje, že ľudia s plug-in hybridmi väčšinu času jazdia na benzín či naftu, a tak nespĺňajú ekologické štandardy.

  • Rezort dopravy tiež zvýšil poplatky za vydanie EČV. Za štandardné EČV teraz motoristi zaplatia 50 eur oproti pôvodným 33 eurám. Za vlastnú kombináciu znakov si zaplatia až 500 eur, informuje portál Autonoviny.sk.

Prečo je to dôležité: Zmena má podporiť ekologickú dopravu. Majitelia plug-in hybridov budú musieť vymeniť svoje EČV, čo pre nich môže znamenať dodatočné náklady a administratívu.

Širší kontext: Zelené EČV budú od roku 2025 vyhradené len pre autá s nulovými emisiami, čo znamená, že majitelia plug-in hybridov budú musieť prejsť na bežné biele tabuľky.

Od minulého roka je možné EČV prenášať medzi vozidlami, čo znamená, že číslo nemusí byť navždy spojené s jedným autom. S týmto krokom však prišlo aj zvýšenie poplatkov za nové tabuľky a vlastné kombinácie znakov, čo môže motoristov finančne zaťažiť.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

26. augusta 2024 o 7:15 Čas čítania 0:44 Dôležitý dopravný uzol medzi východom a západom Slovenska čakajú ďalšie zmeny. Uzáveru Strečna na 2 týždne prerušia Dôležitý dopravný uzol medzi východom a západom Slovenska čakajú ďalšie zmeny. Uzáveru Strečna na 2 týždne prerušia
22. augusta 2024 o 16:26 Čas čítania 0:19 VIDEO: D2 si pomýlil s cyklotrasou. Muža museli z diaľnice vykázať policajti, za jazdu na bicykli dostal pokutu VIDEO: D2 si pomýlil s cyklotrasou. Muža museli z diaľnice vykázať policajti, za jazdu na bicykli dostal pokutu
21. augusta 2024 o 15:52 Čas čítania 0:54 Vláda schválila zmeny v systéme výberu mýta. Po novom budú kamióny platiť za emisie oxidu uhličitého Vláda schválila zmeny v systéme výberu mýta. Po novom budú kamióny platiť za emisie oxidu uhličitého
Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia