Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
5. septembra 2024 o 10:10
Čas čítania 1:11

Rím nezvláda masový nával turistov, plánuje zaviesť regulačné opatrenia. Ikonickú pamiatku čakajú zmeny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Fontána di Trevi je obľúbenou turistickou lokalitou a objavila sa aj vo filmoch Prázdniny v Ríme, Tri mince vo fontáne, Zaľúbený blázon či mnohých ďalších.

  • Rímska radnica zvažuje zavedenie systému predaja vstupeniek pre návštevníkov ikonickej Fontány di Trevi. Ide o najnovší pokus riešiť problémy s nadmernou turistikou v Taliansku. 
  • Člen mestskej rady zodpovedný za cestovný ruch Alessandro Onorato, pre noviny Corriere della Sera, uviedol, že by bol za novú formu prístupu k Fontáne di Trevi. Podľa neho by išlo o „rezervačný systém – (vstupenky) zadarmo pre Rimanov a za symbolické jedno euro pre turistov“, vysvetlil.
  • Hovorca rímskeho magistrátu povedal, že návrh lístkov bol len počiatočný nápad. Podľa jeho slov zatiaľ nie je nič konkrétne. „Je to chúlostivá a zložitá otázka, ale skôr či neskôr ju treba riešiť,“ povedal.

Prečo je to dôležité: Cestovný ruch v Ríme hlási rekordné čísla. Taliansko, ako aj mnohé iné krajiny, bojuje s masovým turizmom, z ktorého vyplývajú mnohé problémy pre mestá a domácich. V roku 2025 množstvo návštevníkov stúpne vzhľadom na Jubilejný svätý rok, ktorý katolícka cirkev vyhlasuje približne raz za 25 rokov. V Ríme a Vatikáne sa očakáva približne 30 miliónov ľudí a štát musí situáciu s masami turistov riešiť. 

16. septembra 2024 o 11:30 Čas čítania 3:30 Dostaň sa k moru alebo do Škandinávie za 40 €. Toto sú TOP tipy na akciové spiatočné letenky Dostaň sa k moru alebo do Škandinávie za 40 €. Toto sú TOP tipy na akciové spiatočné letenky

Citát:„Cieľom nových opatrení je zvýšiť príjem do mestského rozpočtu, ale obmedziť davy turistov, vrátane toho, že im chce mesto zabrániť „jesť zmrzlinu alebo pizzu na pamätníku, ktorý si zaslúži náležitú úctu“, povedal Onorato.

Širší kontext: Po viacerých neprístojnostiach fontánu v minulosti ochránila sklenená bariéra. V roku 2023 environmentálni aktivisti pomocou uhlia zafarbili jej vodu na čierno.


Fontána di Trevi z roku 1762 dotvára priečelie paláca Poli, ktorý akoby stál na skalách nad fontánou. Je obľúbená v popkultúre a objavila sa vo filmoch Prázdniny v Ríme, Tri mince vo fontáne, Zaľúbený blázon a mnohých ďalších. Asi najznámejšia scéna sa objavila vo Felliniho Sladkom živote s nočným kúpaním Anity Ekbergovej.


Turisti do fontány ročne nahádžu asi jeden a pol milióna eur. Z takto získaných peňazí katolícka humanitárna organizácia Caritas pomáha núdznym.

Fontána di Trevi.
Fontána di Trevi. Zdroj: TASR/AP
Späť
Zdieľať
Diskusia