Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. septembra 2024 o 17:50
Čas čítania 0:30

Po Bratislave vyhlásili mimoriadnu situáciu v ďalšom slovenskom meste. Obyvateľov varujú pred ozónom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

SHMÚ vyhlásil mimoriadnu situáciu pre okresy Košice a Košice-okolie.

Meteorológovia v piatok vydali pre okresy Košice a Košice-okolie upozornenie na smogovú situáciu pre častice PM10. K najcitlivejším skupinám populácie patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.


Akútne účinky sa môžu pozorovať u citlivých osôb už od koncentrácií, ktoré prekračujú hodnotu informačného prahu vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, pocitov tlaku na prsiach, kašľa a bolesti hlavy. U astmatikov môže vyvolávať záchvaty a príznaky dráždenia dýchacích ciest,“ poznamenal ústav.


Chronické účinky je podľa neho možné očakávať pri opakovanom a dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10. Ako doplnil, môžu sa prejavovať zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu a poruchami odolnosti organizmu.

shmú
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia