Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
7. septembra 2024 o 8:37
Čas čítania 0:45

Stanke, Roth, Kostelný a Bárta sa na konci predstavenia prihlásili k vstupu do štrajkovej pohotovosti: Sme s vami, buďte s nami

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kultúrna obec na Slovensku vstúpila do štrajkovej pohotovosti v reakcii na kritický stav rezortu kultúry pod vedením Martiny Šimkovičovej.

  • Richard Stanke, Robert Roth, Ľuboš Kostelný a Alexander Bárta sa pred ukončením predstavenia Pes na ceste prihlásili k vstupu do štrajkovej pohotovosti, informuje Denník N.
  • Zo SND je v kultúrnom štrajku zapojených už viac ako 250 ľudí.

Prečo je to dôležité: Kultúrny štrajk odráža vážne problémy v slovenskom kultúrnom sektore, ktoré majú vplyv na umelcov, pracovníkov v kultúre aj verejnosť.

Citát: „Keď príde o slobodu umenie, prídu o ňu všetci,“ povedali pred vypredaným publikom veľkej sály.

Širší kontext: Kultúrna obec na Slovensku vstupuje do štrajkovej pohotovosti v reakcii na kritický stav rezortu kultúry pod vedením Martiny Šimkovičovej.

Koordináciu štrajkových aktivít má na starosti platforma Otvorená kultúra!, ktorá vznikla v reakcii na alarmujúcu situáciu v kultúrnom sektore. Vo výbore sú napríklad Matej Drlička, bývalý generálny riaditeľ SND, herečka Jana Kovalčíková, rektorka VŠVU Bohunka Koklesová a rektor VŠMU Martin Šmatlák.

Vstup do štrajkovej pohotovosti je prvým krokom v sérii plánovaných akcií, ktoré majú zvýšiť tlak na vedenie a upozorniť na potrebu reforiem. Iniciátori štrajku chcú iné a odborné vedenie rezortu, zastavenie „ideologicky motivovanej cenzúry s ekonomickými dopadmi“, okamžitú stabilizáciu sektora, či lepšie finančné zabezpečenie pracujúcich.

Prečítaj si aj tieto články:

5. septembra 2024 o 17:58 Čas čítania 0:49 Ministerstvo kultúry reaguje na štrajkovú pohotovosť. Protestujúcej kultúrnej obci posiela jasný odkaz Ministerstvo kultúry reaguje na štrajkovú pohotovosť. Protestujúcej kultúrnej obci posiela jasný odkaz
5. septembra 2024 o 12:15 Čas čítania 0:51 Kultúrna obec vstupuje do štrajkovej pohotovosti. Je to len prvá fáza, iniciátori zverejnili požiadavky Kultúrna obec vstupuje do štrajkovej pohotovosti. Je to len prvá fáza, iniciátori zverejnili požiadavky
12. augusta 2024 o 18:38 Čas čítania 0:40 GALÉRIA: Protest na obranu kultúry podporilo viac ako 9-tisíc ľudí v Bratislave. Pauhofová, Stanke a ďalší priniesli transparent GALÉRIA: Protest na obranu kultúry podporilo viac ako 9-tisíc ľudí v Bratislave. Pauhofová, Stanke a ďalší priniesli transparent

Domov
Zdieľať
Diskusia