Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
11. septembra 2024 o 9:03
Čas čítania 0:39

Slovensko zavádza nový varovný systém: SMS správy budú varovať pred povodňami a požiarmi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Systém plánujú financovať z eurofondov.

  • Ministerstvo vnútra (MV) SR plánuje spustiť verejné obstarávanie varovného systému obyvateľstva do konca septembra tohto roku.

  • V prípade mimoriadnej situácie, akou sú povodne či požiare, by systém upozorňoval obyvateľstvo prostredníctvom SMS správ. Rezort takmer celé výdavky zaplatí z eurofondov.
  • Testovaciu fázu systému varovania SK-Alert, predtým známeho ako Reverse 112, by rezort mohol spustiť na prelome rokov 2024 a 2025.

Citát:Predpokladané náklady na projekt sú približne 3,24 milióna eur, z čoho viac ako 95 percent bude hradených z európskych finančných prostriedkov z Programu Slovensko 2021 - 2027,“ vyhlásil hovorca ministerstva Matej Neumann.

Širší kontext: Ako hovorca uviedol, keďže je dôležité, aby boli operačné systémy mobilných telefónov správne nastavené, rezort aktuálne spolupracuje s Ministerstvom dopravy SR a Výskumným ústavom spojov v Banskej Bystrici. Spoločne pripravujú technickú normalizačnú informáciu na účely implementácie Európskeho systému varovania verejnosti.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

SK-Alert je doplnkovým varovným systémom. Ministerstvo ním neplánuje nahradiť dnes používané spôsoby varovania obyvateľstva. Rezort ho chcel pôvodne spustiť na začiatku leta 2022.

Prečítaj si aj tieto články:

10. septembra 2024 o 19:29 Čas čítania 0:42 Do zoznamu omamných a psychotropných látok sa po novom zaradí HHC, HHC-P a HHC-O. Zmena začne platiť už čoskoro Do zoznamu omamných a psychotropných látok sa po novom zaradí HHC, HHC-P a HHC-O. Zmena začne platiť už čoskoro
10. septembra 2024 o 15:48 Čas čítania 0:49 Lukáš Machala sa vraj vyhrážal pracovníkovi Inštitútu kultúrnej politiky. Povedal mu, že ho môže dať sledovať SIS Lukáš Machala sa vraj vyhrážal pracovníkovi Inštitútu kultúrnej politiky. Povedal mu, že ho môže dať sledovať SIS
10. septembra 2024 o 15:00 Čas čítania 0:23 Michal Šimečka zrejme skončí na poste podpredsedu NR SR. Poslanci zo strany Hlas-SD chcú hlasovať za jeho odvolanie Michal Šimečka zrejme skončí na poste podpredsedu NR SR. Poslanci zo strany Hlas-SD chcú hlasovať za jeho odvolanie
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Yura Fresh
Domov
Zdieľať
Diskusia