Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
13. septembra 2024 o 17:00
Čas čítania 0:48

V Česku už začali kvôli povodniam s evakuáciou ľudí. Masarykova univerzita posiela študentov domov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
V Česku už začali kvôli povodniam s evakuáciou ľudí. Masarykova univerzita posiela študentov domov
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Česko aktuálne zažíva mimoriadne lejaky a situácia s počasím sa zhoršuje.

  • Juhomoravskí hasiči v súvislosti so silnými dažďami a hroziacimi povodňami v piatok evakuovali viac než 100 študentov, ktorí sa spolu s vedúcimi nachádzali v chatovej oblasti Biskoupky pri Brne.
  • Evakuovať sa preventívne museli aj študenti Masarykovej univerzity v Brne, ktorí bývali na internáte v Komárove. Škola zároveň pozastavila nástup českých a slovenských študentov na ostatné internáty. 
  • Masarykova univerzita sa zároveň rozhodla pozastaviť nástup českých a slovenských študujúcich pred začiatkom nového akademického roka na všetkých zvyšných internátoch Masarykovej univerzity, a to až do odvolania.

Citát:„Z chatovej oblasti Biskoupky pri Brne evakuujeme cez zaplavený most 125 osôb (študenti a vedúci). Prevážame ich na bezpečné miesto, odkiaľ už budú mať vlastný transport,“ uviedli hasiči s tým, že nasadili šesť svojich jednotiek.


Širší kontext: Hovorca Masarykovej univerzity v Brne Radim Sajbot v piatok informoval, že škola sa na základe predpovedí meteorológov rozhodla preventívne dočasne evakuovať už ubytovaných študentov z internátu Koleje Komárov Bří Žůrků a Sladkého.

Oblasť, kde sa internáty nachádzajú, by podľa vedenia univerzity mohla v nedeľu zasiahnuť storočná voda, ktorá by budovy mohla zaplaviť až do výšky pol metra. Všetkým študentom z ČR a Slovenska odporučil, aby išli na víkend domov.


Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články: 

11. septembra 2024 o 17:08 Čas čítania 1:01 Pripravte si evakuačný kufor, odporúča minister Rakušan. Aj Česko sa pripravuje na povodeň, akú krajina nezažila už desiatky rokov Pripravte si evakuačný kufor, odporúča minister Rakušan. Aj Česko sa pripravuje na povodeň, akú krajina nezažila už desiatky rokov
13. septembra 2024 o 11:20 Čas čítania 0:18 MAPA: Situácia sa zhoršuje každú chvíľu, meteorológovia rozširujú územie výstrah. Dážd' neutícha a hladina vôd stúpa MAPA: Situácia sa zhoršuje každú chvíľu, meteorológovia rozširujú územie výstrah. Dážd' neutícha a hladina vôd stúpa
13. septembra 2024 o 8:01 Čas čítania 0:43 Najbližšie hodiny prinesú extrémne zrážky v jednej časti Slovenska. SHMÚ očakáva katastrofické scenáre (+ mapa) Najbližšie hodiny prinesú extrémne zrážky v jednej časti Slovenska. SHMÚ očakáva katastrofické scenáre (+ mapa)
Domov
Zdieľať
Diskusia