Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
15. septembra 2024 o 15:31
Čas čítania 0:58

VIDEO: V Poľsku sa pretrhla priehrada a zaplavila celé mesto. Mnohí ľudia zostali uväznení v domoch

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Mesto Stronie Śląskie sa nachádza v Dolnom Sliezsku neďaleko hraníc s Českou republikou.

  • V juhozápadnom Poľsku sa v dôsledku intenzívnych dažďov preliala už druhá priehrada a voda sa voľne valí mestom Stronie Śląskie.
  • V nedeľu to uviedli poľské orgány. Juhozápadná časť Poľska aktuálne patrí k najviac zasiahnutým oblastiam.
  • Hrádza neďaleko mesta Stronie Śląskie nevydržala nápor rozbúrenej vody v rieke Biała Lądecka, ktorá spadá do povodia Odry.
  • Denník Gazeta Wyborcza píše, že voda v súčasnosti voľne prúdi do mesta, berie všetko, čo jej stojí v ceste a ulice v centre mesta sú zaplavené.

Mestečko s približne 6000 obyvateľmi sa nachádza v Dolnom Sliezsku neďaleko hraníc s Českou republikou. Pre stúpajúcu hladinu vody v uliciach ostalo množstvo ľudí uväznených v domoch a panelákoch, keďže voda siaha až na úroveň prvých poschodí.

Situácia v meste je podľa poľského denníka kritická. Jeden z mostov v meste sa zrútil a ďalší je vážne poškodený. Všetky cestné spojenia s mestom sú odrezané, čo záchranárom výrazne sťažuje prácu. Poľské zložky do záchranných prác nasadili aj vrtuľník Black Hawk a na mieste pomáhajú vojaci.


Mimoriadne silné povodne sa v meste vyskytli aj v roku 1997. Súčasná situácia však môže byť ešte horšia ako pred 27 rokmi a povodňová vlna môže dosiahnuť výšku až 700 centimetrov. V sobotu po výdatných dažďoch pretiekla aj priehradná nádrž v neďalekej dedine Międzygórze.

15. septembra 2024 o 13:41 Čas čítania 0:44 Poľsko a Rakúsko potvrdili svoje prvé obete povodní. Dolné Rakúsko vyhlásili za oblasť katastrofy Poľsko a Rakúsko potvrdili svoje prvé obete povodní. Dolné Rakúsko vyhlásili za oblasť katastrofy
15. septembra 2024 o 13:36 Čas čítania 0:54 Ministerstvu vnútra zaplavilo štátne limuzíny. „Státisícové škody kvôli neschopnému tĺkovi,“ kritizuje Šutaja Eštoka Igor Matovič Ministerstvu vnútra zaplavilo štátne limuzíny. „Státisícové škody kvôli neschopnému tĺkovi,“ kritizuje Šutaja Eštoka Igor Matovič
15. septembra 2024 o 13:01 Čas čítania 0:50 ZSSK hlási dlhé meškania: Železničnú dopravu pre nepriaznivé počasie na viacerých úsekoch prerušili ZSSK hlási dlhé meškania: Železničnú dopravu pre nepriaznivé počasie na viacerých úsekoch prerušili
Domov
Zdieľať
Diskusia