Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
včera 18. septembra 2024 o 11:23
Čas čítania 0:36

Hladina Dunaja stúpa až na 980 centrimetrov. Odborníkov znepokojuje vysoký vodný stav na Morave

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kulminácia Dunaja pretrváva, v Bratislave má výšku 970 až 980 centimetrov.

  • Kulminácia Dunaja stále pretrváva. V Bratislave sa výška vodnej hladiny na rieke aktuálne pohybuje medzi 970 a 980 centimetrami.
  • V Devíne má rieka výšku približne 910 centimetrov.

Citát:  „Priebeh kulminácie ovplyvňuje vysoký vodný stav na Morave, kde taktiež prebieha kulminácia. Pokles na rakúskom úseku (nad sútokom s Moravou) je zatiaľ len mierny, dôvodom je dotekanie prítokov a topiace sa zásoby snehu v Alpách,“ píšu meteorológovia s tým, že vzostup hladiny Dunaja naďalej pokračuje pod Vodným dielom Gabčíkovo.

Širší kontext:  V hornej časti slovenského úseku Dunaja očakáva SHMÚ kulmináciu s postupným prechodom rieky do mierneho poklesu. V strednej časti úseku by hladina mala dosiahnuť najvyšší bod. V dolnej časti bude rieka naďalej stúpať.


V hornej časti slovenského úseku rieky Morava čakajú hydrológovia kulmináciu a následný mierny pokles hladiny rieky. V jej strednej a dolnej časti by mala kulminácia pokračovať.
SHMÚ zároveň upozornil, že vysoká hladina Dunaja spôsobí spätné vzdutie dolných úsekov rieky Váh.

18. septembra 2024 o 10:18 Čas čítania 0:22 Povodne stále úradujú na západnom Slovensku. SHMÚ vydáva pre niektoré okresy výstrahu tretieho stupňa Povodne stále úradujú na západnom Slovensku. SHMÚ vydáva pre niektoré okresy výstrahu tretieho stupňa
Domov
Zdieľať
Diskusia