Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Aneta Gospičová TASR
včera 23. septembra 2024 o 17:43
Čas čítania 0:49

Výdavky za zdravotné pomôcky budú vyššie. Slováci si priplatia za glukomery, ortézy či stomické produkty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Viaceré zdravotnícke organizácie a združenia zvyšovanie cien kritizujú.

  • Od januára sa pacientom zvýšia výdavky za niektoré zdravotné pomôcky, informuje Pravda.
  • Podľa novej legislatívy sa bude na vybrané pomôcky vzťahovať 23 % daň z pridanej hodnoty (DPH).
  • Pacienti si priplatia za glukomery, senzory pre diabetikov, ortopedické vložky či podporné palice na predpis. Drahšie budú aj ortézy, antidekubitné pomôcky a niektoré stomické produkty.

Citát: „Treba počítať s tým, že už aj tak katastrofálne podvyživené slovenské ambulancie a ich pacienti budú výrazným zvýšením cien veľmi výrazne zasiahnutí. Navyše, nikto z vlády SR skokovité zvýšenie cien v zdravotníctve so slovenskými zdravotníkmi a zamestnávateľmi vopred neprerokoval,“ skonštatovala prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) Monika Palušková. Dodala, že platby zdravotných poisťovní už teraz nepokrývajú ani bazálne náklady na prevádzku ambulancií. 

Širší kontext: Palušková upozornila, že ak rezort nepredstaví relevantnú, odbornú a vykonateľnú stabilizáciu fungovania ambulancií, dôjde k výraznému zhoršeniu dostupnosti ambulantnej, predovšetkým všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre občanov SR.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Navrhnuté konsolidačné opatrenia v zdravotníckom sektore kritizuje aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Lekárske odborové združenie či Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v reakcii na kritiku uviedla, že konsolidácia verejných financií sa vôbec nemala dotknúť už dnes dosť skúšaného zdravotníctva. Zároveň deklarovala, že ministerstvo robí opatrenia na zefektívnenie manažmentu.

Prečítaj si aj tieto články:

22. septembra 2024 o 15:19 Čas čítania 0:59 Napätie v koalícii narastá. Dolinková odmieta kritiku Danka, tvrdí, že klame a posiela mu ostrý odkaz Napätie v koalícii narastá. Dolinková odmieta kritiku Danka, tvrdí, že klame a posiela mu ostrý odkaz
20. septembra 2024 o 13:10 Čas čítania 1:15 Lekári na Slovensku začali zbierať prvú časť výpovedí. Varujú vládu Roberta Fica, chystajú aj ďalšie kroky Lekári na Slovensku začali zbierať prvú časť výpovedí. Varujú vládu Roberta Fica, chystajú aj ďalšie kroky
19. septembra 2024 o 18:25 Čas čítania 0:42 VšZP reaguje na postoj nemocnice Bory: Vyzývame ju, aby dodržiavala zmluvné podmienky a nezavádzala pacientov VšZP reaguje na postoj nemocnice Bory: Vyzývame ju, aby dodržiavala zmluvné podmienky a nezavádzala pacientov
nemocnica, infúzia, zdravotníctvo
Zdroj: Unsplash/Marcelo Leal
Domov
Zdieľať
Diskusia