Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Barbora Fábryová
dnes 27. septembra 2024 o 15:44
Čas čítania 1:13

Nitra reaguje na šírenie ruskej propagandy na základnej škole. Ministerstvo školstva plánuje podať podnet

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mesto Nitra odsúdilo zneužívanie základnej školy na propagandu.

  • Mesto Nitra prijalo viaceré opatrenia, ktoré majú zabrániť tomu, aby sa základné školy stávali obeťami propagandy a hybridných hrozieb.
  • Radnica opatreniami reaguje na incident, ku ktorému došlo na ZŠ Škultétyho. Občianske združenie tu zneužilo besedu žiakov s vojnovým veteránom Petrom Andreánskym na šírenie dezinformácií a proruskú propagandu.
  • Mesto Nitra uviedlo, že podujatia šíriace propagandu považuje v akýchkoľvek mestských priestoroch za absolútne neakceptovateľné.
  • Na situáciu v nitrianskej škole už reagovalo aj ministerstvo školstva, ktoré varovalo pred aktivitami organizovanými na pôde škôl, ktoré skresľujú historické fakty. Rezort plánuje podať podnet na OZ Slávica.

Prečo je to dôležité: Ak žiakom na základnej škole rozprávajú prekrútenú verziu dejín, ktorá zodpovedá ruskej propagande, namiesto objektívnych historických faktov, môže to ovplyvniť ich chápanie svetových udalostí a geopolitických vzťahov.

Citát:„Podľa očitých svedkov bola samotná debata v poriadku. Problémom boli propagačné banery s informáciami ohýbajúcimi históriu Slovenského národného povstania, velebiacimi Rusko a Sovietsky zväz. O týchto nosičoch organizátor vopred zástupcov školy neinformoval a do priestorov ich priniesol až tesne pred začiatkom podujatia,“ uviedol hovorca mesta.


Širší kontext: Na zneužitie školského podujatia na propagandu ako prvá upozornila iniciatíva Nie v našom meste. „O slovenskom občianskom odboji sa mlčí, zato komunisti zohrávajú hlavnú úlohu. Hlavní hrdinovia povstania generáli Golian a Viest sú spomenutí len tak. Zato partizáni sú hrdinovia, špeciálne tí sovietski. Rabovanie, znásilňovanie červenoarmejcami a odvlečenie našich občanov do Sovietskeho zväzu sa akosi nespomína,“ uvádza iniciatíva Nie v našom meste. Tá zároveň uviedla, že banery do školy priniesol Miloš Zverina z OZ Slavica.


Mesto Nitra uviedlo, že podujatia šíriace propagandu považuje v akýchkoľvek mestských priestoroch za absolútne neakceptovateľné. Radnica už pripravila opatrenia, ktoré majú takýmto incidentom zabrániť.


Mesto chce takisto vzdelávať učiteľov i žiakov, aby získali zručnosti pri identifikácii hybridných hrozieb, dezinformácií a hoaxov. Rovnako majú byť školy opatrné pri zverejňovaní príspevkov na sociálnych sieťach.

Prečítaj si aj tieto články:

24. septembra 2024 o 16:28 Čas čítania 1:36 V nitrianskej základnej škole šírili ruskú propagandu. Na diskusiu pozvali propagandistu Miloša Zverinu, hovorili aj o SNP V nitrianskej základnej škole šírili ruskú propagandu. Na diskusiu pozvali propagandistu Miloša Zverinu, hovorili aj o SNP
24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)
22. septembra 2024 o 7:43 Čas čítania 0:30 Kremeľ zostavil zoznam vlád, ktoré sú v rozpore s ruskými hodnotami. Slovensko a Maďarsko v ňom nie sú Kremeľ zostavil zoznam vlád, ktoré sú v rozpore s ruskými hodnotami. Slovensko a Maďarsko v ňom nie sú
Domov
Zdieľať
Diskusia