Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
1. októbra 2024 o 17:46
Čas čítania 1:10

PREHĽAD: Rezort práce plánuje veľké zmeny. Chce zaviesť krátenie či odobranie dávky v hmotnej núdzi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Návrh, ktorý je zatiaľ v štádiu pripomienkovania, má podľa rezortu za cieľ zvýšiť zamestnanosť a prinútiť ľudí aktívne hľadať prácu.

Minister Erik Tomáš predstavil návrh novely zákona, ktorý zavádza nové pravidlá pre ľudí poberajúcich dávky v hmotnej núdzi a pre evidovaných na úradoch práce. Návrh je zatiaľ v štádiu pripomienkovania a ešte môže podliehať zmenám.

Cieľom legislatívneho návrhu je zamestnať čo najviac obyvateľov Slovenska, keďže aktuálne je na trhu práce voľných približne 90.000 pracovných miest. Návrh by mohol platiť podľa šéfa rezortu Erika Tomáša (Hlas-SD) už budúci rok v máji alebo júni.

Prehľad zmien v návrhu novely zákona

Nezamestnaní a poberatelia dávok v hmotnej núdzi

  • Ak niekto odmietne pracovnú ponuku, ktorá zodpovedá jeho schopnostiam, príde o časť alebo celú dávku najmenej na jeden mesiac.
  • Toto opatrenie by sa týkalo jednotlivca, nie celej rodiny. Podobný trest môže nastať aj v prípade porušenia pracovnej disciplíny.

Osoby vykonávajúce verejnoprospešné práce

  • V súčasnosti môžu ľudia vykonávať práce iba v obci, kde žijú. Nová novela by však umožnila rozšíriť tieto práce aj na iné obce v rámci okresu.
  • Úrady práce by zároveň prispievali na cestovné náklady.

Aktivačné príspevky

  • Najnižší príspevok 88,40 eura by po novom dostali tí, ktorí chcú vykonávať len menšie obecné služby.
  • Vyšší príspevok 132,60 eura by dostali tí, ktorí sa budú rekvalifikovať alebo vzdelávať.
  • Najvyšší príspevok 176,80 eura by išiel tým, ktorí sa už zamestnajú.

Dávky a príspevky pre deti

  • Rodičia by dostávali príspevok 24,20 eura aj na deti, ktoré sú na materskej, strednej alebo vysokej škole.
  • Dávka v hmotnej núdzi by sa už nezapočítavala do príjmu pri výpočte daňového bonusu na dieťa.

Tvorba nových pracovných miest

  • Ministerstvo práce spolu s ministerstvami životného prostredia a pôdohospodárstva avizuje vytváranie pracovných miest v lesoch, pri čistení riek a v chove zvierat.
  • Chcú zriadiť sociálne podniky, ktoré budú poskytovať prácu pre nezamestnaných, a štátne podniky budú tieto práce objednávať.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

1. októbra 2024 o 12:25 Čas čítania 1:08 PREHĽAD: Príslušníci bezpečnostných zložiek majú od októbra nárok na viaceré príspevky. Mnohí si prilepšia o tisícky eur PREHĽAD: Príslušníci bezpečnostných zložiek majú od októbra nárok na viaceré príspevky. Mnohí si prilepšia o tisícky eur
1. októbra 2024 o 10:29 Čas čítania 1:08 PREHĽAD: Slováci prídu pre konsolidáciu o stovky eur. Takto sa zmenia niektoré dávky PREHĽAD: Slováci prídu pre konsolidáciu o stovky eur. Takto sa zmenia niektoré dávky
30. septembra 2024 o 19:09 Čas čítania 0:54 Andrej Danko kritizuje STVR za pád Huliaka zo stoličky. Poslanec pociťuje bolesti a behá po doktoroch Andrej Danko kritizuje STVR za pád Huliaka zo stoličky. Poslanec pociťuje bolesti a behá po doktoroch
Domov
Zdieľať
Diskusia