Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
včera 2. októbra 2024 o 17:41
Čas čítania 1:14

Ministerka Šimkovičová pripravuje zrušenie SNG či SNM, tvrdí Kultúrny štrajk. Všetko prebieha v tichosti, odkazujú

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Reorganizácia by sa dotkla takmer 300 nehnuteľností, 2 000 zamestnancov.

  • Ministerstvo kultúry (MK) SR plánuje potichu a bez odbornej diskusie zrušenie erbových inštitúcií, akými sú Slovenská národná galéria (SNG) či Slovenské národné múzeum (SNM).
  • Upozorňuje na to výbor Kultúrneho štrajku, odvolávajúc sa na vyjadrenia bývalého šéfa analytickej jednotky zrušeného Inštitútu kultúrnej politiky Marcela Časa.
  • Zaniknúť by tak podľa neho mohla časť kultúrneho dedičstva. Má ísť o najväčšiu reorganizáciu zbierkotvorných inštitúcií od vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

Citát:„Nebol stanovený žiadny cieľ takéhoto radikálneho zásahu. Všetko prebieha v tichosti a bez akejkoľvek diskusie s dotknutými inštitúciami a odbornou obcou,“ konštatuje Čas.

Prečo je to dôležité: Z analýzy realizovateľnosti návrhu, ktorú na podnet vedenia ministerstva pripravil medzičasom zrušený Inštitút kultúrnej politiky, vyplýva, že reorganizácia má viacero problémov. Ide o absenciu dôvodov, prečo je nutné reorganizovať už fungujúcu múzejnú a galerijnú sieť, hrozbu straty alebo odcudzenia zbierkových predmetov, financovanie reorganizácie či reputačné riziko a hrozbu straty zamestnania. 


Širší kontext: Reorganizácia by sa mala dotknúť ôsmich organizácií v pôsobnosti MK SR (Slovenské národné múzeum, Slovenská národná galéria, Slovenské technické múzeum, Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici, Slovenská národná knižnica, Pamiatkový úrad SR, Bibiana, Danubiana), 11 registrovaných múzeí a galérií v zriaďovateľskej pôsobnosti rôznych miest a krajov, rovnako tak deviatich múzejných zariadení a 24 pamätných domov a múzeí patriacich obciam.


Výsledkom reorganizácie by mali byť štyri nové subjekty patriace pod Správu národného kultúrneho dedičstva, teda Štátne múzeá SR, Štátne umelecké zbierky SR, Štátne hrady a zámky (kasteláni) a Štátna správa národných kultúrnych pamiatok (nehnuteľné národné kultúrne pamiatky v správe štátu).


Reorganizácia by sa dotkla takmer 300 nehnuteľností, 2 000 zamestnancov či spravovaného zbierkotvorného bohatstva v hodnote minimálne pol miliardy eur.

2. októbra 2024 o 9:30 Čas čítania 3:40 Bývalý funkcionár NAKA: Úlohou polície pri razii nie je prehľadávať na diskotéke náhodných ľudí, ale distribútorov drog Bývalý funkcionár NAKA: Úlohou polície pri razii nie je prehľadávať na diskotéke náhodných ľudí, ale distribútorov drog

Návrh taktiež počíta so zoštátnením vybraných zbierkotvorných inštitúcií, napríklad mestom zriaďovanej Galérie Mikuláša Galandu v Turčianskych Tepliciach či Múzea Andreja Sládkoviča v Krupine, ako aj Prešovským samosprávnym krajom zriaďovaného Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

2. októbra 2024 o 16:22 Čas čítania 3:38 Štrajkový výbor STVR posiela list prezidentovi Pellegrinimu. Upozorňujú na situáciu v rezorte kultúry či rodinkárstvo Štrajkový výbor STVR posiela list prezidentovi Pellegrinimu. Upozorňujú na situáciu v rezorte kultúry či rodinkárstvo
1. októbra 2024 o 14:01 Čas čítania 1:10 Odvolali povereného riaditeľa SNG Bittnera. Vo funkcii nezotrval ani 2 mesiace, vymení si kreslo s bývalým riaditeľom SNM Odvolali povereného riaditeľa SNG Bittnera. Vo funkcii nezotrval ani 2 mesiace, vymení si kreslo s bývalým riaditeľom SNM
30. septembra 2024 o 17:44 Čas čítania 1:04 Na hradoch po celom Slovensku vyvesili čierne vlajky. Správcovia tvrdia, že kvôli Šimkovičovej nemajú peniaze na opravu Na hradoch po celom Slovensku vyvesili čierne vlajky. Správcovia tvrdia, že kvôli Šimkovičovej nemajú peniaze na opravu
Domov
Zdieľať
Diskusia