Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
dnes 12. októbra 2024 o 16:00
Čas čítania 1:02

Aktivisti našli vnadisko približne 700 metrov od miesta, kde došlo k smrteľnému útoku medveďa. V okolí sa ich nachádza viac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zásahový tím pre medveďa hnedého vykonal po útoku obhliadku len blízkeho okolia tragického stretu, preto vnadisko nenašli.

  • Priamo v lese neďaleko obce Hybe, v ktorom v októbri došlo k smrteľnému útoku medveďa na hubára, našli ľudia z iniciatívy My sme les poľovnícke vnadisko. Okrem ďalších zvierat ho podľa aktivistov navštevujú aj medvede.
  • Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR reagovala, že o výskyte vnadiska nemá vedomosť.
  • Marek Kuchta z iniciatívy priblížil, že vnadisko sa nachádza zhruba 700 metrov od miesta, kde došlo k útoku. Uviedol, že v okolí sa ich nachádza viac a sú ošetrené fotopascami.

Citát: „Medvede, ktoré boli do podhoria prilákané už v skorých letných mesiacoch dozrievajúcou kukuricou, tak aj po žatve zostávajú skoncentrované v podhorí, v blízkosti poľovníckych vnadísk. Tie im okrem kukurice ponúkajú aj ďalšie zdroje ľahko prístupnej potravy, ako je zrejmé aj z fotografií, ktoré sme zhotovili,“ poznamenal Kuchta.

Širší kontext: Doplnil, že prevádzkovateľ vnadiska o návštevách medveďov takmer s istotou vie, keďže mu MMS fotopasca priebežne posiela aktuálne zábery. Kuchta dodal, že nepochybne aj takéto nezodpovedné správanie človeka v miestach s trvalým výskytom medveďa prispieva k zvýšenému riziku stretu človeka s medveďom.


Z piatkovej reakcie ŠOP vyplýva, že o vnadisku nemajú vedomosť a zásahový tím pre medveďa hnedého vykonal obhliadku len blízkeho okolia tragického stretu. ŠOP upozornila, že nie je v kompetencii ŠOP viesť si evidenciu a kontrolu takýchto poľovníckych vnadísk.


K smrteľnému stretu medveďa a staršieho muža došlo v sobotu (5. 10.) v katastri obce v lesnom poraste v ťažko dostupnom teréne. Medveď hubárovi pri útoku zasiahol jednu z hlavných tepien dolnej končatiny, následkom čoho u neho došlo k masívnemu krvácaniu a zastaveniu obehu.

Prečítaj si aj tieto články:

7. októbra 2024 o 11:20 Čas čítania 0:52 MAPA: Tu všade tento rok na Slovensku videli medveďa alebo tam rovno útočil. Kde si treba dať najväčší pozor? MAPA: Tu všade tento rok na Slovensku videli medveďa alebo tam rovno útočil. Kde si treba dať najväčší pozor?
11. októbra 2024 o 10:31 Čas čítania 0:27 V obci Súlovce pri Tribeči uvideli medvieďa. Obce vyzývajú turistov na zvýšenú opatrnosť V obci Súlovce pri Tribeči uvideli medvieďa. Obce vyzývajú turistov na zvýšenú opatrnosť
7. októbra 2024 o 17:50 Čas čítania 0:32 V meste Žiar nad Hronom spozorovali medveďa. Primátor žiada verejnosť, aby sa miestu vyhýbali a boli obozretní V meste Žiar nad Hronom spozorovali medveďa. Primátor žiada verejnosť, aby sa miestu vyhýbali a boli obozretní
Medvedica.
Medvedica. Zdroj: FOTO TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia