Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
16. októbra 2024 o 15:10
Čas čítania 0:46

Fico prezradil, kedy bude na Slovensku lacnejší chlieb. Avizuje aj možné znižovanie cien iných potravín

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Premiér avizoval, že koncom apríla alebo priamo 1. mája by chcel odpracovať v pekárni celú pracovnú zmenu.

  • Cena štandardného konzumného chleba by sa mala vďaka poklesu dane z pridanej hodnoty (DPH) od januára budúceho roka znížiť. Na stredajšom brífingu to pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).
  • V súčasnosti sú najnižšie ceny chleba v niektorých reťazcoch na úrovni cez 1,6 eura za kilogram, kde sa počas niekoľkých rokov vyšplhali z pôvodných 83 - 90 centov.
  • Premiér nevylúčil, že v rámci pozmeňovacích návrhov by sa do zoznamu potravín s touto sadzbou DPH mohli dostať aj vajcia či potraviny pre celiatikov.

Citát: „Viem, že je veľa argumentov zo strany napríklad obchodníkov, že tá cena sa tvorí inak, ja si však myslím, že ak pri 23-percentnej DPH má ísť všetko hore, hovoria, že to zdražie, tak pri päťpercentnej DPH na potraviny by to malo ísť dole,“ povedal Fico.


Širší kontext: Premiér ocenil prácu pekárov a sľúbil, že spolu s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom (Smer-SD) urobia všetko pre to, aby majitelia pekární mali dobré vzťahy s obchodníkmi, aby zarobili a súčasne vedeli dať pracovníkom dobré mzdy. Premiér avizoval, že koncom apríla alebo priamo 1. mája by chcel odpracovať v pekárni celú pracovnú zmenu.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

16. októbra 2024 o 12:45 Čas čítania 0:30 Fico popiera objednávku správy SIS o atentáte. Včerajšie vyjadrenie Šutaja Eštoka označil za „úplný nezmysel“ Fico popiera objednávku správy SIS o atentáte. Včerajšie vyjadrenie Šutaja Eštoka označil za „úplný nezmysel“
16. októbra 2024 o 10:57 Čas čítania 0:50 Štát plánuje v roku 2025 investovať do obrany závratnú sumu. Takmer 2,8 miliardy chce vláda prerozdeliť do viacerých segmentov Štát plánuje v roku 2025 investovať do obrany závratnú sumu. Takmer 2,8 miliardy chce vláda prerozdeliť do viacerých segmentov
16. októbra 2024 o 10:21 Čas čítania 1:41 Štát plánuje krátiť dávky ľuďom v hmotnej núdzi, ak nesplnia jednu podmienku. Odborníci tento nápad ocenili Štát plánuje krátiť dávky ľuďom v hmotnej núdzi, ak nesplnia jednu podmienku. Odborníci tento nápad ocenili
Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia