Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
včera 16. októbra 2024 o 17:05
Čas čítania 0:40

PREKVAPIVÁ PREDPOVEĎ NA ZIMU: Slovensko môže zažiť snehové kalamity, december bude iný ako ho poznáme

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zima bude tento rok ovplyvnená klimatickým javom La Niña.

  • Najnovšie predpovede počasia na zimu 2024/2025 naznačujú, že Slovensko môže očakávať zimnú sezónu s premenlivým počasím a bohatšou snehovou pokrývkou. Najväčšiu šancu na sneženie má priniesť december, ktorý by mal byť zrážkovo nadpriemerný, informuje iMeteo
  • Meteorológovia nevylučujú, že by sme mohli zažiť aj snehovú kalamitu.

  • Očakáva sa, že počas januára a februára 2025 budú mesiace síce zrážkovo nadpriemerné, ale v nížinách môže sneženie často striedať dážď, keďže teploty budú mierne nad dlhodobým priemerom.

Širší kontext: Zima bude tento rok ovplyvnená klimatickým javom La Niña, ktorý môže prispieť k vlhšiemu počasiu, najmä na juhu Európy, ale jeho vplyv na Slovensko nie je jednoznačný.

Jav La Niña, ktorý bude tento rok prítomný, je známy tým, že má väčší vplyv na zimné počasie v iných častiach sveta, napríklad v Severnej Amerike, kde spôsobuje výrazné výkyvy počasia.

V Európe je jeho vplyv rozmanitejší a závisí od ďalších faktorov, ako je napríklad Severoatlantická oscilácia. Tá má na Slovensko väčší dopad, čo môže viesť k rôznym poveternostným podmienkam vrátane snehových kalamít alebo zmiešaného dažďovo-snehového počasia.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Martin Pavelek
Domov
Zdieľať
Diskusia