Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
dnes 23. októbra 2024 o 15:14
Čas čítania 0:29

Nové znenie slovenskej hymny prinesie viaceré veľké zmeny. Skladateľ Rózsa uviedol, že Slovákov čakajú prekvapenia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Skladateľ údajne tento návrh predstavil ministerstvu už v roku 2011.

  • Slovenský dirigent a skladateľ Oskar Rózsa bol poverený rezortom kultúry, aby vytvoril novú verziu slovenskej hymny. V aranžmáne podľa jeho slov zachoval pôvodný hudobný motív, ale tempo mierne spomalil, aby zdôraznil spevnosť a šírku melódie, informujú TV Noviny.
  • Ministerstvo kultúry pod vedením Martiny Šimkovičovej dohliadalo na nahrávanie, na ktorom sa podieľal symfonický orchester so 120 členmi a zmiešaný zbor so 130 členmi.
  • Rózsa uviedol, že v závere skladby budú dve prekvapenia, vrátane záverečného durového akordu, ktorý prvýkrát v histórii nahradí súčasný molový.

Širší kontext: Rózsa údajne tento návrh predstavil ministerstvu už v roku 2011, no až teraz sa jeho vízia napĺňa. S výsledkom nahrávky je zatiaľ „nadmieru spokojný“ a verí, že výsledok bude obohacujúci.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

23. októbra 2024 o 8:30 Čas čítania 0:35 Darček od ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej: Pre Slovensko chystá novú podobu štátnej hymny Darček od ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej: Pre Slovensko chystá novú podobu štátnej hymny
22. októbra 2024 o 17:37 Čas čítania 3:27 Na úrade vlády za milióny opravia potrubie, postavia novú bránu a obnovia záhradu. Chcú opraviť aj ďalšiu budovu Na úrade vlády za milióny opravia potrubie, postavia novú bránu a obnovia záhradu. Chcú opraviť aj ďalšiu budovu
22. októbra 2024 o 14:02 Čas čítania 0:53 AKTUÁLNE: Rudolf Huliak opúšťa poslanecký klub SNS. Oznámil, či bude naďalej podporovať Ficovu vládu AKTUÁLNE: Rudolf Huliak opúšťa poslanecký klub SNS. Oznámil, či bude naďalej podporovať Ficovu vládu
Domov
Zdieľať
Diskusia