Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová TASR
24. októbra 2024 o 11:02
Čas čítania 1:02

Tisícom Slovákov zrušili jednodňové zákroky. Štátna poisťovňa zaviedla finančný limit

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slováci si na zákroky počkajú niekoľko mesiacov.

  • Všeobecná zdravotná poisťovňa zaviedla od októbra finančný limit pre jednodňovú ambulantnú starostlivosť. Po prečerpaní budú musieť poistencov tejto poisťovne objednať znova, informuje Denník N.
  • Tisícom pacientov preto zrušili a presunuli zákroky o niekoľko mesiacov.
  • Všeobecná zdravotná poisťovňa tvrdí, že opatrenia prispejú k efektívnemu využívaniu verejných zdrojov a zároveň ochránia poistencov pred zbytočnými doplatkami.
  • Poisťovňa hovorí, že stanovovanie limitov na výkony je štandardný postup, ktorý využívajú aj ostatné zdravotné poisťovne.
  • Obmedzenie jednodňových výkonov zaviedli v posledný deň, kedy mali ľudia možnosť zmeniť svoju zdravotnú poisťovňu.

Citát:„Obmedziť výkony jednodňovej zdravotnej starostlivosti na druhý deň po ukončení pripoisťovacej kampane považujeme za neférové, nekorektné a za diskriminačné. O tom, aké efektívne formy využívania finančných zdrojov z verejného zdravotného poistenia, našich odvodov, mienia použiť, mohli a mali informovať svojich poistencov a verejnosť v predstihu,“ kritizuje Mária Lévyová, riaditeľka Asociácie na ochranu práv pacientov.

25. októbra 2024 o 13:30 Čas čítania 3:08 Extrémne počasie na Slovensku a jeho budúcnosť: Teplotný stres, absencia snehu či nedostatok vody. Mnohé lokality budú trpieť Extrémne počasie na Slovensku a jeho budúcnosť: Teplotný stres, absencia snehu či nedostatok vody. Mnohé lokality budú trpieť

Širší kontext: Lekári doteraz nemali stanovený limit na zákroky na jednodňovej chirurgii. Koľko zákrokov vykonali, toľko poisťovňa preplatila. Odteraz je však limit nastavený na 70 % priemernej mesačnej platby. 30 % pacientov sa tak na operáciu nedostalo.

Aktuálne je situácia na Slovensku kritická. Vyše 2 460 lekárov z nemocníc je pripravených podať hromadné výpovede do konca októbra, ak vláda nebude dodržiavať osem bodov memoranda, ktoré v roku 2022 podpísala s Lekárskym odborovým združením. Má ísť o výpovede lekárov z univerzitných, fakultných nemocníc, z väčšiny malých nemocníc, aj súkromných nemocníc. Výpovede sa majú týkať najviac vyťažených oddelení ako chirurgia, gynekológia, interné či kardiológia. Šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský v utorok upozornil, že výpovede stále pribúdajú.

Prečítaj si aj tieto články: 

2. októbra 2024 o 6:44 Čas čítania 0:37 Pobytu v nemocnici sa nevyhneš. VšZP už nebude poskytovať klientom „jednodňovky“ Pobytu v nemocnici sa nevyhneš. VšZP už nebude poskytovať klientom „jednodňovky“
23. októbra 2024 o 18:26 Čas čítania 0:51 Fico chce navýšiť právomoci Kotlára. Vláda prerokuje návrh jeho uznesenia Fico chce navýšiť právomoci Kotlára. Vláda prerokuje návrh jeho uznesenia
19. októbra 2024 o 7:55 Čas čítania 0:48 Pohotovosť v Bánovciach nad Bebravou zatvárajú. Zdravotnú starostlivosť musia pacienti vyhľadať v iných mestách Pohotovosť v Bánovciach nad Bebravou zatvárajú. Zdravotnú starostlivosť musia pacienti vyhľadať v iných mestách
Domov
Zdieľať
Diskusia