Podľa nich neexistuje dôvod meniť tradičné receptúry a testovať nové suroviny na slovenských spotrebiteľoch.
Slovenskí pekári jednohlasne rozhodli, že do svojich výrobkov nebudú pridávať žiadne hmyzie prísady, aj keď ich Európska únia schválila. Na valnom zhromaždení sa zhodli, že tradičné receptúry nemenia a zákazníci sa nemusia obávať múčnych červov v chlebe či pečive.
Predseda zväzu Milan Lapšanský zdôraznil, že Slovensko je v produkcii pšenice sebestačné a neexistuje dôvod nahrádzať overené suroviny. Pekári upozorňujú, že dlhodobé účinky konzumácie hmyzu nie sú dostatočne preskúmané a nehodlajú podľahnúť tlaku obchodných reťazcov ani enviroaktivistov.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje viac ako 520 výrobcov po celom Slovensku a denne zabezpečuje väčšinu spotreby pekárenských výrobkov. Rozhodnutie zväzu znamená, že slovenské pekárne ostanú verné tradičným receptúram bez experimentov s hmyzom.
Úrad verejného zdravotníctva SR informuje, že použitie hmyzu na ľudskú spotrebu je na trhu Európskej únie prísne regulované. Hmyz nebol donedávna v krajinách Európskej únie vo významnej miere používaný na ľudskú spotrebu, a preto sa považuje za takzvanú novú potravinu.